Wednesday, October 12, 2016



Corbeyran - Le Roux: 14-18 5. Le colosse d'ébène (février 1916)



Vi er nu nået til 5. bind af tegneserien om 1. Verdenskrig, og året er 1916. Den lille gruppe soldater, vi stadig følger, har haft en rolig perioden, men efter Ypres  og giftgas  dirigeres de nu til Verdun, hvor det store slag skal stå.

Der er med stor nøjagtighed skildret, hvorledes man sender soldater ud på må og få uden større planlægning. Samtidig får vi at vide, at tyskerne på én dag i april smider 1 million granater over de franske soldater. Maurice skriver hjem om det til Nini, der er ved at få et job på en våbenfabrik. Alles kamp mod alle.

En speciel drejning får historien, da Arsème finder ud af, at der er en trop af soldater fra Senegal, der er installeret i nærheden. Der er ingen grænser for racistiske udsagn, og en dyb splittelse opstår i gruppen. I virkeligheden er dette tema det centrale af den 5. udgivelse af 14-18, og man må sige, at temaet behandles med stor ærlighed og med tydelige henvisninger til nutiden.

Et godt album, som viser 1. Verdenskrig i et nyt perspektiv.

Delcourt, 2016

No comments:

Nicolas Mathieu: Le ciel ouvert

Nicolas Mathieu: Le ciel ouvert Ny og usædvanlig bog fra Nicolas Mathieu. En bog der ovenikøbet er forsynet med virkelige gode tegninger af ...