Wednesday, October 19, 2016



Léonora Miano: Crépusule du tourment



En spændende og meget anderledes roman med beretninger fra et land syd for Sahara, måske Cameroun, fra fire kvindestemmer, der henvender sig til den samme mand.

Der er moderen, hvis fortid er gemt væk, for hun er nu en rig kvinde, der efter et ægteskab hvor hun har tålt mandens vold, nu råder som Madame, men lykkelig er hun ikke. Hun taler til sin søn, som hun har svigtet og han har også svigtet hende. En af hans kærester taler nu og beretter om, hvorfor de ikke kunne holde sammen. Hans nuværende kæreste, hvis søn fra et tidligere ægteskab skal udgøre det for hans søn, fortæller om deres specielle forhold og sit oprør mod den kommende svigermor. Mandens lillesøster har det sidste afsnit og afslører en del familiehemmeligheder.

Bogen handler først og fremmest om modsætning mellem "le Nord" (Europa) og "le continent" (Afrika). Vi føres ind i kuilturer der fører tilbage til det gamle Ægypten og religioner der lå før kristendommen. Vi møder også en række kvinder, der har skabt deres eget samfund, hvor kvinden ikke er underlagt manden, men som har samme rettigheder og muligheder.

Der er mange sproglige udfordringer i bogen, hvor de afrikanske sprog og dialekter bruges, men det er besværet værd at trænge ind i det univers, der står som en modsætning til det moderne europæiske.

Grasset, 2016

No comments:

Nicolas Mathieu: Le ciel ouvert

Nicolas Mathieu: Le ciel ouvert Ny og usædvanlig bog fra Nicolas Mathieu. En bog der ovenikøbet er forsynet med virkelige gode tegninger af ...