Aurélie Champagne: Zébu Boy
E meget speciel og spændende bog, virkelig en overraskelse fra en forfatter der i sin familie har rødder til Madagascar. Datter af en far fra Madagascar som hun aldrig har set, får hende til at tage til øen for at søge sine rødder. Gennem flere år har hun skrevet noveller, men nu får vi altså lov til at få en roman om Madagascar.
Bogens hovedperson er Ambila, den smukke Ambila, faderens stolthed, der tager til Frankrig i 1939 for at forsvare det "Store Frankrig". Han overlever kampene, bliver efter krigen sat i en lejr og kommer først i 1946 tilbage til Madagascar. Ingen løn, ingen hæder og med mange mistede illusioner om at de Gaulle vil gøre Madagascar uafhængig.
Der er en oprørsstemning der ulmer på øen og i 1947 kommer det til et egentligt oprør. Det nedkæmpes dog, og man mener, at der er 30000 døde. Den 29. marts er officiel sørgedag i Madagascar, men oprøret og den brutale nedkæmpning er på mange måde et tabu som ikke omtales hverken på øen eller i Frankrig.
Men hvordan får man så disse historiske fakta omformet til en historie? Ja, det er faktisk lykkedes for Aurélie Champagne. Vi følger nemlig Ambila, der forsøger at kæmpe sig op igen, han er en rigtig survivor-type, et karaktertræk der også hjalp ham gennem krigen.
Han bor i en lille landsby tæt ved store skove og befolkningen er meget optaget af amuletter og talismaner (aodys), tror på ånder og guder og oplever franskmændene som undertrykkere. De håber på, at amerikanerne kommer og befrier dem. Ambila vil købe 100 af disse talismaner hos en helbreder (ombiasy), for så kan han tjene på dem ved at sælge dem til landsbyens beboere.
Ambila skal tilbage og denne hjemrejse med en mand hvis kone har været ham utro med en hvis bliver til en slags indvielsesrejse og road trip gennem det land som han ikke har set længe og en rejse hvor han skal prøve at løse sin egen hårde skal op.
Uheldigvis er oprøret ved at starte og Ambila bliver mod sin vilje involveret. Hvordan det videre går, vil jeg ikke afsløre.
Vi får præsenteret øens oprindelige beboere, deres tro, religion og kultur, men også deres lyst til at sige fra, at blive selvstændige, som de var engang.
Det er en glimrende anledning til at fordybe sig i sæder og skikke, sprog og kultur i Madagascar, hvis særprægede natur vi også bliver præsenteret for. Vi får indblik i deres legender, helte og konger, men også franskmændenes uhyrlige magtmisbrug med tydelige reminiscenser af nazisterne behandling af modstandsfolk.
Bogen fortjener stor udbredelse og priser her i efteråret.
MONSIEUR TOUSSAINT LOUVERTURE, august 2019
No comments:
Post a Comment