Éliette Abécassis: Nos rendez-vous
Bogens omslagsbillede viser meget godt, hvad bogen handler om: vores forhastede handlinger eller mangel på handlinger, der kan føre os ud i fortvivlelse.
Amélie og Vincent mødes, da de er blevet indskrevet på La Sorbonne. De drikker kaffe på en café sammen med de andre nye studerende, men taler så godt sammen, at det fortsætter natten igennem. Ingen af dem tør dog tage det første skridt, selv om de hver især føler, at her er den rigtige. De aftaler dog at mødes senere på caféen. Amélie er bange og kommer for sent. Selv om hun kun kommer et par minutter efter at Vincent har ventet en time og lige er gået, er det ikke bare et møde, men et helt liv hun går glip af.
Romanen følger nu de to i en periode på 30 år, hvor de af og til ses, men der kommer stadig noget i vejen. De bliver nødt til at frigøre sig fra deres kæder for at tage ansvar for deres liv og ikke lade skæbnen bestemme for sig. De er bundet af både indre og ydre bånd som opdragelse og familie.
I det lange tidsrum romanen spænder over, får vi også nogle gode billeder på den udvikling der er sket siden 1990erne. Dengang læste man bøger, som man diskuterede med andre. Ofte forsvandt bekendtskaber ud af ens liv, for det var ikke så nemt at holde kontakt, når man flyttede eller rejste.
Nu har vi de sociale netværk, vi finder hinanden igen på nettet, salg af bøger er faldet, fordi folk stirrer på deres smartphones, så den gode samtale forsvinder.
Det er en meget velskrevet roman, der også har bud på, hvad der kan være galt i vores mangel på at udtrykke vores følelser og udleve vores liv. Der er gode beskrivelser af et begrænset antal personer, og bogen skildrer glimrende dagligdagen, men også drømmen, der ofte gemmes væk.
No comments:
Post a Comment