Wednesday, May 30, 2018


Jean-Christophe Rufin: Un léopard sur le garrot : Chroniques d'un médecin nomade


Med denne bog fra 2008 skrevet da Rufin er blevet ambassadør i Senegal er en selvbiografisk fremstilling af de ting, der har drevet Rufin rundt i det meste af verden med en stærk vilje til at ville udrette noget for andre.

Han er uddannet som læge, måske fordi han så meget op til sin bedstefar, der også var læge. For Rufin er lægevidenskaben tættere knyttet til humanismen end til de eksakte videnskaber, og det får ham til at tage del i en del humanitært hjælpearbejde f.eks. gennem Médecins sans frontière og andre organisationer.

Det er interessant læsning, især hvis man har læst nogle af hans bøger og romaner, for vi får adgang til en række ting om udviklingen i de sidste 30-40 år ved at følge Rufin på hans vej.

En enestående person på mange måder, der ikke er bange for at erkende sine egne fejl, men som heller ikke udelader sine meninger om uddannelse, administration, magtmisbrug og menneskelighed.

God bog at læse.

Gallimard, 2008


No comments:

Tobie Nathan: L'Évangile selon Youri L'Évangile selon Youri var med til sidste udvælgelse af året Prix Goncourt, men kom al...