Thursday, May 31, 2018


Susie Morgenstern: Jacques a dit
Susie Morgenstern er især kendt for sine børne- og ungdomsbøger, men har også skrevet noveller til et voksent publikum og her en selvbiografisk roman om hendes liv med matematikeren Jacques Morgenstern. Hun er oprindeligt amerikaner, men flyttede, da hun var færdig med sine studier med sin mand til Nice, hvor hun stadigvæk bor.

Det er en vidunderlig skildring af to meget forskellige mennesker; han er den tavse og lidt strenge type, men samtidig umådeligt beskyttende og åben overfor andre. Hun er den impulsive, følelsesladede og kærlige type, så hvordan deres ægteskab kunne fungere, kan hun skrive meget om.

Det er også et møde mellem to forskellige kulturer, for Jacques giver Susie opgaver, f.eks. at gå på posthuset og indløse checks. Når man kender det seje franske bureaukrati, kan man godt forstå, at det kan være vanskeligt, når man ikke helt behersker sproget.

Vi får mange sjove episoder beskrevet med stor indfølelse og humor, men også deres sammenstød. Det centrale i bogen er deres køb af et højt beliggende hus i Nice, ja der er faktisk 300 trappetrin førend man er oppe. Men det lykkes for dem at få det indrettet, så der er rum til de to og deres tre piger

De er begge jøder og vi får gennem bogen et dybt kendskab til deres skikke og vaner og deres syn på jøders skæbne i al almindelighed. 

Det vigtigste er beskrivelsen af den uendelige kærlighed som holder dem sammen, men desværre dør Jacques i en forholdsvis ung alder. Susie Morgenstern har imidlertid fået sat et smukt minde om ham og deres kærlighed gennem denne bog.

Er bestemt værd at læse.

Bayard, 2015

No comments:

Tobie Nathan: L'Évangile selon Youri L'Évangile selon Youri var med til sidste udvælgelse af året Prix Goncourt, men kom al...