Friday, December 18, 2020

Lola Lafon: Chavirer

 

Lola Lafon: Chavirer


Chavirer betyder at kæntre eller figurativt at kuldsejle, og det er hvad en række unge piger/børn gør i denne næsten dokumentariske skildring af udnyttelse af mindreårige.

Lola Lafon leverer et skrapt eksempel på afsløringer af, hvordan man stiltiende har accepteret, at unge piger er blevet misbrugt.

For Cléo der er 13 år og som bor i Fontenay-sous-bois i et kedeligt forstadsbyliv, er det ikke svært at drømme om at blive en berømt danser. En dag møder hun Cathy, der arbejder for Galatée, et legatfond, der vil støtte unge i deres projekter og drømme. Cléo og hendes forældre er begejstrede, og Cathy indvier Cléo i kunst og kultur, tager hende med på restaurant, giver hende gaver. 

Cléo bliver indstillet, men skal nu godkendes af juryen. Hun deltager sammen med andre helt unge i en frokost med aldrende mænd, Cathy er ikke til stede, og det viser sig at være en fælde, da mændene bliver mere og mere påtrængende. Efter et par frokoster får hun afslag, men Cathy tilbyder hende et samarbejde.

Historien starter midt i 1980'erne med den 13-årige Cléo, der efter skuffelsen tjener lidt på at opspore nye talenter. Hvad der egentligt foregår ved de frokoster, fortæller hun intet om til hverken forældre eller andre unge. Cléo fortsætter dog sit liv som danser, først i en gruppe som danser i TV til Michel Druckers udsendelser, senere i en variété a la Moulin Rouge.

Romanen er ikke fortalt kronologisk, for vi får tidligt at vide, at der er startet en undersøgelse af Galatée 25 år efter, da man finder billeder af 400 unge på en computer. Et par unge journalister planlægger at lave en film om det og begynder at opsøge nogle af pigerne.

Der er det journalistiske og dokumentariske blik på de unge pigers skæbne, men blandt de piger vi får noget at vide om, er det i høj grad emner som skam, nederlag, tavshed, skyldfølelse, tilgivelse, men også stolthed og gåpåmod der kommer frem.

Bogen kan ses som et indlæg i meetoo-debatten, men synes at fjerne fokus fra de liderlige gamle mænd til en fremstilling af de helt unge pigers reaktioner. De lever i en drøm om at blive berømte og vil ofre alt for det. De støttes af venner og forældre, og når det så går galt, fejes alt ind under gulvtæppet. Det er ikke mere noget man snakker om i familien!

Vældig god og velskrevet roman, selv om kom kompositionen stiller krav til læseren. Der er mange personer, og nogle kunne vi måske godt have undværet, men det er nogle helt relevante indblik i pigernes drømme og senere konkrete liv.


Éditeur : ACTES SUD (19/08/2020)

No comments:

Emma Becker: La Maison

 Emma Becker: La Maison »La Maison« en roman der med god grund vakte opsigt i 2019, for det er en en autofiktion, der fortæller om de to år,...