Wednesday, December 02, 2020

James Noël: Belle merveille

 

James Noël: Belle merveille


Spændende roman fra en haïtiansk forfatter, der normalt er kendt for sine digte. Men her er hans første roman fra 2017.

Udgangspunktet er den frygtelige katastrofe omkring jordskælvet den 12. januar 2010, der krævede 300000 døde og lige så mange sårede samt et land der var totalt smadret mange steder.

Fortælleren Bernard var den eneste overlevende i den gade, hvor han befandt sig på det uheldsvangre tidspunkt for jordskælvet. Han mister enhver fornemmelse og forklaring men reddes af Amore, en ung pige fra en ONG-bevægelse. Hun skaffer ham på et hjem for psykiske lidelser, og der opstår et kærlighedsforhold mellem dem. 

Senere overtaler hun ham til at tage med hende til Italien og i flyet får vi i meget spredt fægtning hans fortrængninger og oplevelser fra jordskælvet og tiden efter.

Roman er en kærlighedshistorie mellem Bernard og Amore, men samtidig en barsk skildring af forholdene omkring jordskælvet og udnyttelsen af de mange midler der blev stillet til rådighed.

Det var alle andre end de trængte folk i Haïti, der nød godt af hjælpen. En barsk historie.

At James Noël er digter kan man se i hans ret usammenhægende og ustrukturerede flash-backs, men det hænger nøje sammen med Bernards sindstilstand.

Der er mange smukke skildringer af kærlighedsforholdet der redder Bernard, og bogen er præget af hans sindstilstand og følelser. Samtidig får vi en slags øjenvidnebeskrivelse af forholdene under og efter jordskælvet, som er uhørt præcise.

Éditeur : ZULMA (24/08/2017)



No comments:

Erika Nadège: Mon petit

 Erika Nadège: Mon petit For Érika Nadège er det at skrive et bolværk mod smerte og uretfærdighed. Det er en anden måde at interessere sig f...