Monday, December 21, 2020

Laurent Petitmangin: Ce qu'il faut de nuit

 

Laurent Petitmangin: Ce qu'il faut de nuit

En debutroman der virkelig rammer hårdt ind i sin skildring af en far, der arbejder ved jernbanen SNCF, og som først mister sin kone og senere har problemer med specielt den ældste af sine to sønner.

Handlingen foregår i det nordøstlige Frankrig i nærheden af Metz. Faderen, der er fortælleren, beretter ganske nøgternt om sit liv og om de store sorger, han har oplevet. Først et godt ægteskab og et par drenge, som han elsker at dele fodbold- og andre oplevelser med. På arbejdet er han aktiv i socialistpartiet, men sammenholdet er efterhånden gledet ud.

Da konen bliver ramt af kræft og bliver indlagt, følger en lang og smertefuld tid, hvor han og drengene sidder tavse ved hendes seng på hospitalet. Sammen kommer de dog gennem dagligdagen, men de har svært ved at tale om det.

Senere bliver Fus, som den ældste søn kaldes, fordi han går så meget op i fodbold og selv spiller på et hold, lidt forsømmelig med skolen og kan ikke komme videre i uddannelsessystemet. Han får dog et arbejde. Den yngste søn, Gillou, klarer sig bedre og ender med at studere i Paris.

Det synes således egentligt at gå fint, men Fus kommer ind i en gruppe højreorienterede FN-unge, og faderen nægter at tale med ham. Den yngste søn Gillou forsøger at få samværet til at fungere alligevel, for de tre holder alle meget af hinanden, men fortælleren kan ikke løse op for sine frustrationer, og Fus er tilfældigt endt i den gruppe.

Ulykkerne tilspidses yderlige, da Fus og hans kæreste bliver overfaldet af en gruppe unge, da de deler Le Pen-papirer rundt i postkasser.

Nu vil jeg ikke afsløre mere om, hvad der sket, men det er meget dramatisk og viser meget om forholdet mellem de tre.

Det er en roman om en familie uden mor, en familie der har svært ved at tale om tingene, en familie der rummer stor kærlighed mellem de tre. Der er politiske undertoner i bogen, men som det ofte er tilfældets i området, så er det håbløshed og opgivenhed der præger de unge, hvis de ikke kan komme væk.

Det er temaer som kærlighed, tilgivelse, sorg og glæde, der beskriver et liv. Hvor meget kan vi selv styre det og ændre på den retning det har taget.

En fremragende bog, der allerede har fået flere priser.


Éditeur : LA MANUFACTURE DE LIVRES (20/08/2020)


No comments:

Hervé Le Tellier: Le nom sur le mur

 Hervé Le Tellier: Le nom sur le mur Hervé Le Tellier slog sit navn fast med Goncourt-prisen L'Anomalie i 2020, en lidt dyster fremtids...