Thursday, June 08, 2023

Blaise Cendrars: J'ai tué suivi de J'ai saigné

 Blaise Cendrars: J'ai tué suivi de J'ai saigné


Fandt en gammel tekst af Blaise Cendrars om hans deltagelse i La Grande Guerre, og da det er en periode som interesserer mig meget, må jeg absolut læse denne udgave der er fra et schweizisk forlag.

Bogen består af to korte stykker : J'ai tué fra 1918 og det lidt lænegere J'ai saigné fra 1938.

J'ai tué er et direkte, foruroligende og rystende vidnesbyrd om dehumanisering af soldater i krigstiden, som får ret til at DRÆBE...for at overleve! Med en ubeskriveligt heftig sindstilstand forsøger Blaise Cendrars  at overleve. Under rydningen af en tysk skyttegrav hvor der stadigvæk er tyskere, er Cendrars udstyret med en kniv og kaster sig over en tysk soldat, han løber ind i. Han skærer nærmest hovedet af ham i sit raseri. 

På kun 12 sider får Cendrars faktisk alt med fra oplevelsen krigens umenneskelighed, skildrer det i korte sætninger, opremsende og som udråb, og først til sidst siger han "jeg" i stedet for "man".

J'ai saigné er som sagt fra 1938 tager en mere klassiske form af en selvbiografisk beretning, men som nok er en af ​​de mest gribende tekster, jeg har læst om La Grande Guerre.

Persongalleriet er særligt imponerende og dækker på få sider hele menneskehedens abscisseakse, fra det bedste til værste, med den beundringsværdige Adrienne P. og hendes overmenneskelige dedikation til at tjene de alvorligt kvæstede, på den anden side den beskidte general og læge fra Paris, der demonstrerer al sin viden, råt og ubarmhjertigt på en uheldig ung martyrsoldat, som han faktisk slår ihjel.

Et par barske historie som jeg kun kan opfordre til at læse, for ikke alene har Cendrars noget voldsomt at berette om, men han besidder også evnen til at berette om det med sit sprudlende og præcise sprog.




No comments:

Erika Nadège: Mon petit

 Erika Nadège: Mon petit For Érika Nadège er det at skrive et bolværk mod smerte og uretfærdighed. Det er en anden måde at interessere sig f...