David Foenkinos: La vie heureuse
Ny roman af David Foenkinos som bestemt ikke skuffer. Vi genfinder hans evne til nye vinkler på vores daglige liv blandet med en dejlig humor, men heller ikke uden alvor.
Bogens centrale tema kan formuleres i dette citat: "Aldrig før har en æra været så præget af ønsket om at ændre sit liv. På et eller andet tidspunkt i vores liv ønsker vi alle at være en anden." Det kan give anledning til overvejelse.
Teksten er i høj grad inspireret af den politiske virkelighed i Frankrig i de senere år fra Emmanuel Macrons første embedsperiode til i dag. Vi får covid-perioden og de tilhørende indespærringer. Faktisk er det måske denne periode med tilbagetrækning, der har fået mange mennesker til at sætte spørgsmålstegn ved sig selv, især i deres karrierer, og som inspirerer hele denne tekst, som i virkeligheden har hovedemnet: ønsket om at ændre sit liv for at bevæge sig mod en situation, hvor man genkender sig selv mere, føler sig mere hjemme og i overensstemmelse med sig selv, sine ambitioner og sine værdier.
Vi møder Éric Kherson, som er i begyndelsen af fyrrerne, fraskilt og far til en meget ung teenager, som han har meget lidt kontakt med. Han er salgschef hos Décathlon og deprimeret og så en dag kontakter Amélie, en gammel skolekammerat, ham på de sociale netværk. Hun får ham til at forlade en ansvarsfuld stilling hos Décathlon for at tiltræde en stilling ved ministeriet i Bercy i afdelingen for udenrigshandel. En dag tager de to til Seoul for at forhandle, men så kommer alt til at ændre sig...
Romanen er interessant konstrueret. Forfatteren skifter mellem personerne Éric og Amélie, så vi kan følge deres respektive liv parallelt inden for samme tidsramme. To liv, der kommer tættere på hinanden eller længere fra hinanden. Det giver rytme til historien.
Bogen er sjov, men den stiller også spørgsmål om meningen med livet og mere specifikt, hvad det vil sige at have et lykkeligt liv. Kommer opfyldelsen af det gennem arbejde kombineret med et stærkt familieliv? Er man nødt til at slutte fred med sig selv og sin fortid for at føle sig lykkelig? Er man nødt til at dø for at blive genfødt som et bedre menneske?
Det er de spørgsmål, Eric bliver nødt til at besvare.
Bogen kan bestemt anbefales, især da den skærer sig lige ind i os og vores samtid.
GALLIMARD (04/01/2024)
No comments:
Post a Comment