Sunday, January 21, 2024

Cécile Coulon: La langue des choses cachées

 Cécile Coulon: La langue des choses cachées


En ny bog fra Cécile Coulon, hvis bøger har været blandt de bedste jeg har læst. (se tidligere omtalte f.eks Trois saisons d'orage og Une bête au Paradis). Dette er knap nok en roman, men snarere en lang novelle (130 sider), mystisk, sort, fængslende når først man er begyndt på den.

I denne historie drejer det sig om healere med overnaturlige kræfter, som stakkels mennesker tilkalder for at rense deres usselhed, for at afværge hvem ved hvilke onde besværgelser. Det foregår langt ude i næsten øde områder, en egentlig tids- og stedsbestemmelse er der ikke.

Det er en fortælling om besværgelser, magi og mareridt. En fortælling om terror. En mor, en healer, der er for gammel, giver sin søn hans første mission: at rejse til en forbandet landsby, Le Fond du Puits, for at behandle et barn med feber.
Alene byens navn "Bunden af brønden" viser at vi skal til at søge i personernes indre. Landsbyen er mørk, voldelig og barsk, præcis som forfatterens kraftfulde, autentiske og følsomme forfatterskab.
Voldtægt. Denne mand med røde skuldre har taget kvinder med magt på et langt træbord, men nu er hans smukke søn syg. Kun moren og sønnen kan læse tanker, kun de kender fortiden og de begravede minder.
En landsby, hvis indbyggere er som levende døde. Sønnen oplever eller snarere genoplever grusomme ting der er foregået, også da hans mor var her sidste gang.

Det vil ikke være rimeligt at afsløre mere af historien, men I kan roligt regne med at blive fanget af den. Teksten fokuserer på kvinders situation og den brutalitet, de udsættes for. Men en evne til at høre de skjulte tings tale bryder den tavshed, der ledsager deres handlinger.

Cécile Coulons narrative kraft er med til at fremhæve ondskaben i blodrødt. Hele vejen til en frygtelig, skræmmende finale.

Denne mørke, fantastiske fortælling går lige til sagens kerne, en intens fortælling om den menneskelige natur, om mennesker, der er i stand til det bedste og det værste! Den handler om menneskets dobbelthed, om manden, der både er et monster og ømhjertet, fuld af mørke og kærlighed.


L' ICONOCLASTE (11/01/2024)


No comments:

Erika Nadège: Mon petit

 Erika Nadège: Mon petit For Érika Nadège er det at skrive et bolværk mod smerte og uretfærdighed. Det er en anden måde at interessere sig f...