Friday, January 12, 2024

J.M.G. Le Clézio: Identité Nomade

 J.M.G. Le Clézio: Identité Nomade


Ny bog fra Le Clézio, som jeg modtage til middag og har læst i eftermiddag, en sand perle, der ikke er en roman eller en fortælling, men en bog om Le Clézios opvækst og liv. En bog om litteratur og litteraturens og sprogets funktion og varemærke. Kan man ikke tage direkte del i handlinger, kan skriften være et middel og en tegn på engagement.

Le clézio er født i Nice under 2. Verdenskrig og hanhusker bl.a. de mure mod Middelhavet, som tyskerne havde opført i Nice for at forhindre civilbefolkningen i at få adgang til havet. Under krigen var der sult og sygdom overalt. Det gav anledning til en særlig følsomhed over for at indfange alt, hvad der skete.
Senere kommer han til Nigeria, hvor hans far, som var læge, boede. En far, han aldrig havde kendt på grund af krigen. En far, der ville introducere ham til et nyt kontinent og en ny skæbne. At bo sammen med afrikanske børn og opleve en natur, der var så anderledes, så rig og så skrøbelig, gav ham smag for frihed. Hans frihed er at være i stand til at skrive.

Fra sine bretonske forfædre, der strandede på Mauritius, sin mauritiske familie, sin britiske far (Mauritius var en koloni på det tidspunkt) og sin anden barndom i Nigeria konkluderer JMG Le Clézio, at han har en "nomadisk identitet". Hele hans værk udspringer af hans unikke forhold til verden. Hans opmærksomhed på den anden, den dårligt stillede, den uønskede. Fra hans ønske om, at skrivning skal blive til handling. Litteraturens nytteværdi virker utopisk i lyset af verdens katastrofer. På disse sider forsøger han at svare med sin ærlighed, sin kultur, sin vision.

Le Clézio er utroligt belæst og kender specielt litteratur fra Afrika, Asien og Maxico, men også vores egen Grundtvig optræder i bogen. Vi får nærmest en gennemgang af litteraturen i det 20. årh. og Le Clézio egen udlægning af hans litteratur og hans mål. Alt skrevet i et klart og tydeligt sprog, der viser hans overblik.

"Vi kan stille os selv endeløse spørgsmål om ordenes magt i vores verden af vold og uretfærdighed. Jeg tror også, at svaret på dette spørgsmål kan findes i litteraturen." slutter bogen og viser os Le Clézios indstilling: der skal skrives!

En sand perle!

ROBERT LAFFONT (11/01/2024)


No comments:

Erika Nadège: Mon petit

 Erika Nadège: Mon petit For Érika Nadège er det at skrive et bolværk mod smerte og uretfærdighed. Det er en anden måde at interessere sig f...