Tuesday, January 30, 2024

Romain Puértolas: Comment j'ai trouvé Xavier Dupont de Ligonnès

 Romain Puértolas: Comment j'ai trouvé Xavier Dupont de Ligonnès


Har ikke læst så meget af Romain Pértolas siden den fantastiske og sjove bog om fakiren, der gemte sig i et skab fra Ikea, men nu har hans sidste værk vakt en vis interesse. Hvem har ikke fulgt historien om Xavier Dupont de Ligonnès, der myrdede kone og fire børn og begravede dem under en terrasse i haven.

Det skete i 2011, men siden er han blevet set mange steder uden at blive fanget. En særdeles mærkelig historie og for mig yderst spændende, da han sidst blev set tæt på vores bopæl i Frankrig. Har været forbi og set den Formule1, hvor han tilbragte sin sidst kendte nat.

Det er en slags efterforskningsroman, skrevet af Puértolas da han var betjent, og som var på vagt i de første par år efter XDDL's forsvinden. Han forsøgte allerede da at blive forfatter, så det element spiller også en rolle. Han tænker og reagerer som en betjent, som en nyhedsfan og som en fyr, der også har et par ting til fælles med de forsvundne.

Han bruger sin tekniske viden og deler den med os. Han har haft adgang til nogle elementer i sagen, han blev overrasket over den måde, efterforskningen blev forsømt på. Han tester og forsøger at verificere alle de mest logiske hypoteser.

For at gøre dette veksler han mellem rent selvbiografiske kapitler, hvor han forklarer, hvem han er, og hvordan han arbejder, kapitler, hvor han beskriver sine personlige undersøgelser af denne forsvinden, der fascinerer, ja, ligefrem besætter ham, og nyskabende kapitler, hvor han udfylder hullerne ved at skubbe logikken videre og agerer som forfatter. Der er også kapitler, hvor han tager XDDL's synsvinkel.
Det hele er krydret med jokes og sjove bemærkninger.

En fantstisk blanding af genrer og elementer der hurtigt griber én. Der er også en hel del dramatik i slutningen af bogen, hvor slutningen gør én helt søsyg.

Romain Puértolas giver os alt ved at integrere sin egen historie. Et sted mellem det virkelige og det imaginære vender vi tilbage til gåden om massakren i Nantes. Historien fokuserer på Xavier Dupont de Ligonnès' flugt og de mulige spor. Og det hele er gjort med masser af humor og lethed.

Et godt øjebliks afslapning med et sidste twist, som jeg næsten så komme, men det forhindrer den ikke i at være en behagelig læsning.

ALBIN MICHEL (10/01/2024)





No comments:

Erika Nadège: Mon petit

 Erika Nadège: Mon petit For Érika Nadège er det at skrive et bolværk mod smerte og uretfærdighed. Det er en anden måde at interessere sig f...