Friday, June 16, 2017


Anne Nivat: Dans quelle France on vit


Anne Nivat er en kendt journalist, der især er kendt for sine reportager fra krigshærgede lande som Afghanistan og Irak. Men i sin nyeste bog kaster hun sig over Frankrig, for det er jo også et land i krig, som præsident Hollande i 2015 sagde efter et af terroristangrebene.

Anne Nivat tager for mindre eller længere tid ophold i seks franske byer: Évreux, Laon, Laval, Lons-le-Saunier, Montluçon og Ajaccio. Hun bor privat og beskæftiger sig med alle samfundslag, dog fortrinsvis med de grupper som føler sig oversete og forsømte. Hun mener, at man i Frankrig (og også andre steder) har stukket hovedet i busken og gemt sig som strudsen. Der har længe været signaler fra f. eks. Tjetjenien, Afghanistan, Irak, som man ikke har burdet overse. Det der sker i verden, vil man helst vende ryggen til, men når nu det kommer tæt på, så kommer frygten og hadet.

Der er alle de store emner i dagens Frankrig: arbejdsløshed, usikkerhed, de marginaliserede, de unge og deres problemer, racisme, politikerlede, identitetskrise - ja nævn bare flere. Det interessante ved denne bog er Anna Nivats måde at få folk til at tale om de forskellige emner, men uden at fordømme nogen. Vi kan læse om hendes samtaler og selv drage vores konklusioner.

De byer som hun har valgt, er byer der på en eller anden måde føler en mangel på forståelse fra statens og politikernes side f.eks tidligere industribyer, hvor industrierne er væk nu. Beboeres protest bliver i blinde ofte til at stemme på FN, uden at de egentlig ved hvad partiet står for. Men hun møder også andre typer folk med forudindtagne meninger som ikke er til at rokke, forretningsfolk der hjælper hinanden og nogle også andre. Der gemmer sig også en række positive personer som viser åbenhed og næstekærlighed. Heldigvis er Frankrig ikke kun det negative, men der er et gennemgående træk: de fleste lukker sig inde og ude.

Glimrende skildringer af de små samfund og et fantastisk detaljeret gennemgang af af Frankrig af i dag.

Værd at læse for at få et nyt blik.


Editions Fayard 2017
496 sider

No comments:

Corbeyran/Le Roux: La lune en héritage (Novembre 1918) Så kom 10. og sidste bind af tegneserien om 14-18, som jeg har læst med stor ...