Tuesday, July 31, 2018


Claire Castillon: Ma Grande


Claire Castillon har en solid række værker bag sig og hendes nyeste er bestemt heller ike så ringe, som vi siger her i Nordjylland.


Bogen starter med, at fortælleren skriver, at han har slået sin kone ihjel. Han kan ikke lade være med at skrive om det, da det trods alt plager ham noget. Han kan selvfølgelig ikke opgive korrekte navne, adresser etc., for han er jo morder.

Vi får hele historien om, hvordan han forlader en kæreste for at flytte sammen med en ny, som han er faldet for med et brag. Hun er på overfladen tiltalende, sød, til at snakke med etc. Men under overfladen er hun den mest nedrige kælling, man kan forestille sig. 

Vi får en lang lang række af eksempler på hendes manipulationer med ham, hans venner, familie, sin egen familie etc. Man forstår ikke helt, hvordan et sådant forhold kan vare ved, men det skyldes måske en datter, som de får. 

Denne datter kan udmærket se, at hendes forældre ikke passer sammen, men hun skal jo også hytte sit eget skind, så hun skifter tit standpunkt. Moderen forsøger også at indoktrinere hende, men faderen spiller den altid flinke.

Det er virkelig historien om en mand der fornedres psykisk, nedslides af ondskabsfuldhed og alligevel er for vag til at reagere. På den anden side er konen så utiltalende og så pervers nedgørende, at den eneste udvej er at slå hende ihjel.

Bogen er skrevet i korte sætninger og en stil der kan ligne en umiddelbar enmandsberetning. Det er et parforhold skildret meget anderledes, for det er jo manden, det gårud over her! Til tider underholdende, til tider med stof til eftertanke.


Gallimard 2018

No comments:

Hervé Le Tellier: Le nom sur le mur

 Hervé Le Tellier: Le nom sur le mur Hervé Le Tellier slog sit navn fast med Goncourt-prisen L'Anomalie i 2020, en lidt dyster fremtids...