Tuesday, August 17, 2021

Gauz: Debout-payé

 Gauz: Debout-payé


Har tidligere omtalt et par bøger af Gauz, Black Manoo og Paris, lumières étrangères, som begge er et par fantastiske bøger af en usædvanlig og en spændende forfatter, født i Elfenbenskysten. Hans egen historie er så speciel, at den uden tvivl har givet en del stof til hans bøger.

Debout-Payé er hans første roman fra 2014, men selv om den ikke hænger så godt sammen som de nyere værker, er det bestemt en morsom, men også meget kritisk roman om de sortes skæbne i Paris.

Debout-Payé er en roman om ​​tre personer: Ossiri, en ivoriansk studerende, der bliver vagtmand efter at være kommet som "sans-papiers" til Paris i 1990. Han bliver via venner indlogeret på et faldefærdigt hus, der oprindeligt var beregnet for afrikanske studerende.

Det arbejde de kan få er at være vagtmand enten ved butikker og forretninger eller på tomme industriområder. Arbejdet som vagt består jo i at man skal stå op hele dagen og ofte til sent om natten. Der er jo så tid til at betragte kunderne og det kommer der en række sjove sekvenser fra et tøjmagasin ved Bastille og Sephora på Chams-Elysées.

Studerende er der ikke mange tilbage af og huset er efterhånden blevet til en faldefærdig og usund ghetto. Her kommer Ossiri i kontakt med to andre fallerede studenter Ferdinand og Kassoum. Det er de tre personers liv bogen skildrer.

På samme tid, og uden at påstå at skrive immigrationshistorien i de sidste halvtreds år, giver Gauz os bare en kort og til tider bevidst reduceret historie med Ossiri, der forlader Abidjan til Paris som tyveårig, for at flytte væk fra helvede for at finde paradis. En historie om gensidig hjælp, squats og kollegiebyer, dagslange ansættelser og paradoksalt usikre permanente kontrakter, om muligheden for at finde integration, den eneste mulighed, man endelig ser for at komme ud af en verden af ​​gribbe, der lever af menneskers elendighed.


Dette er en politisk historie om en immigrant og hans syn på Frankrig. En satire med en social indignation og et skarpt blik på det overdrevne i den samtidige kommercielle verden.




Éditeur : NOUVEL ATTILA (28/08/2014)






No comments:

Hervé Le Tellier: Le nom sur le mur

 Hervé Le Tellier: Le nom sur le mur Hervé Le Tellier slog sit navn fast med Goncourt-prisen L'Anomalie i 2020, en lidt dyster fremtids...