Monday, August 30, 2021

Lolia Hassaine: Soleil amer

 Lolia Hassaine: Soleil amer



En alvorlig roman, der skildrer forholdene for indvandrere fra Algeriet fra 1950'erne til i dag.

I slutningen af ​​1950'erne, i Aurès-regionen i Algeriet, opfostrer Naja sine tre døtre alene siden hendes mand Saïd blev rekrutteret til at arbejde i Frankrig. Et par år senere, efter at være blevet faglært, formår han at bringe sin familie til Paris -regionen. Naja bliver gravid, men deres levevilkår tillader ikke parret at overveje at beholde barnet. Det viser sig endda at være tvillinger. 

De bortadopterer den ene dreng til en af Najas franske veninder og så starter historien om to familier med forskellige vilkår. Får det en indflydelse på tvillingebørnene?

Immigranter fra Algeriet og racismen, de stod over for; vanskeligheden ved at være sig selv for dem, der bliver udlændinge uden for deres land, men som også bliver det i deres oprindelsesland;  kvinders meget vanskelige forhold og traditionens vægt, der tynger dem, men også deres ekstraordinære solidaritet; den desillusion, der tog fat i 1970'erne, i slutningen af ​​efterkrigstiden, med arbejdsløshed og mangel på boliger i billige boliger som baggrund. Det er centrale temaer i bogen.

Soleil amer fortæller alt dette gennem den storslåede historie, som jeg ikke vil komme nærmere ind på, om Naja, denne algeriske kvinde, der kom i 1960'erne for at slutte sig til sin mand Saïd, en arbejder i bilindustrien. Om hendes tre døtre, Maryam, Sonia og Nour, derefter hendes søn Amir og dennes "fætter" Daniel.
Historien krydser ved successive indslag årene 1960, 1970 og 1980 med sin andel af glæder og grusomme dramaer.

Det er en historie fortalt med nogle eksemplariske personer, men alligevel en generel beskrivelse af nogle forhold, som stadig gør det svært for immigranterne at få den plads, som de fortjener.

Integrationen af ​​befolkninger er det hotte emne; hun behandler det med ægthed og med fakta. Hun forklarer ikke, men viser, at det er afhængigt af historien. Der er intensitet, kultur, sandhed.

En virkelig stærk bog, som bør læses af alle der følger integrationen i Frankrig.


Éditeur : GALLIMARD (19/08/2021)

No comments:

Jean-Paul Dubois: L'origine des larmes

 Jean-Paul Dubois: L'origine des larmes Den vidunderlige  Tous les hommes n'habitent pas le monde de la même façon  fik fortjent sin...