Friday, August 27, 2021

Frédéric Verger: Sur les toits

 Frédéric Verger: Sur les toits



En storslået roman, der foregår i Marseille i 1942-43.

Helen er en engelsk sangerinde, der optræder i Frankrig uden større succes. Hun har været gift to gange med franskmænd og har to børn: sønnen, der fortæller historien og datteren Liola, der er 6 år.

De bor i et lille rum højt oppe med udsigt over tagene. Helen rammes af en svær sygdom, og da hun skal på hospitalet, er hun bange for, at de to børn skal anbringes. Helen får sønnen til at love at tage sig af sin lillesøster Liola ved at søge tilflugt på taget.

Udstyret med en grammofon, deres mors eneste grammofonplade og deres guldfinke Lélio kommer de nu til at leve et hårdt liv på tagene. De har ingen penge eller mad, så sulten plager dem. Snart kommer de i kontakt med en flok sølle, men afslappede og glade børn, der lever af plyndring og svindel for at overleve og undslippe de razziaer, der er organiseret af La Tuyaudière, kommissær med ansvar for at rense byen for disse elendige. 

Børnene styres af et par lidt ældre unge, George og Maccia, der forsøger at give dem en tålelig tilværelse. Vi følger nu dette eventyrlige liv bestående af mere eller mindre lykkelige møder, tilfældige og skrøbelige mirakler, en verden oplevet med en barnlig uskyld der mødes med livets barskeste sider. Et blomstrende persongalleri der bl.a. består af en tidligere gendarm, en kvindelig teaterleder, en irsk maler etc.

Det er virkelig en eventyrlig læsning, hvor hvert lille kapitel indeholder et lille resume f.eks. "Goethe à Marseille. L'étrange Giorgio. Qui était Mac." Det er samtidig en skildring af tyskernes nedrivning af "Le Panier-kvarteret" ved havnen i Marseille, sønnens forelskelse i pigen Stella, den fortsatte søgen efter moderen etc.

En virkelig smuk og intens roman, der holder fast på sin læser. Kan stækt anbefales.

No comments:

Hervé Le Tellier: Le nom sur le mur

 Hervé Le Tellier: Le nom sur le mur Hervé Le Tellier slog sit navn fast med Goncourt-prisen L'Anomalie i 2020, en lidt dyster fremtids...