Sunday, August 22, 2021

Cécile Coulon: Seule en sa demeure

 Cécile Coulon: Seule en sa demeure



Med stor fornøjelse har jeg læst de to seneste romaner af Cécile Coulon Une bête au Paradis og Trois saisons d'orage, så det var med stor spænding, at jeg kastede mig over hendes nyeste roman, og jeg blev ikke skuffet. Slet ikke, snarere tværtimod. Hun har igen skrevet en roman om de store kræfter i livet, om mennesket og naturen og om alle de ting der ligger begravet og gemt væk, men som er med til at bestemme livet for mange.

Roman foregår i 1800-tallet, hvor vi følger den uskyldige unge pige Aimée, der er kommet i giftealderen. Hun er blevet opdraget sammen med sin fætter og har ikke haft megen kontakt til andre. En rig mand Candre Marchère gifter sig med hende efter de har lært hinanden at kende lidt, og de bosætter sig i Domaine de la Forêt d'Or. Det er et isoleret liv og hurtigt støder hun på stilheden fra den velhavende godsejer i Jura-bjergene. Tjenestepigen, Henria, har stor mangt, da hun faktisk har opdraget Candre fra han som 6-årig mistede sin mor sammen med sin egen søn Angelin.

Candre har tidligere var gift med Aleth, men hun døde af tuberkulose efter 6 måneder. Aimée forsøger at forstå stedets historie, men finder hurtigt ud af, at man ikke har fortalt hende hele sandheden. Indtil den dag, hvor Emeline, der kommer for at give fløjtetimer, knuser denne lukkede verden.

Når man læser Cécile Coulon, er man ikke i tvivl om, at der er noget der rører på sig under den rolige overflade, og det er også tilfældet i denne bog, hvor familie, lidenskab, kærlighed, natur, dyr, liv og død træder ind og pludselig kommer frem for Aimée. En grusom historie, der alligevel får begravet alle de voldsomme begivenheder igen.

Cécile Coulons forfatterskab er storslået, hendes stil er flydende og fyldt med et overraskende billedsprog. I et poetisk sprog er denne tekst som sædvanlig fremragende skrevet og konstrueret. Hun beskriver skoven for os som en karakter i sig selv, der fører os på afveje og gradvist lader spændingen stige. Vi føres ind i en mystisk verden, hvor de få men meget specielle personer langsomt afdækkes for os. Der er nok at tolke på.

Hvis forbrydelserne er begravet under brombærrankerne, hvis skoven og det uudtalte omslutter huset i sort, tilbyder Cécile Coulon med "Seule en sa demeure" ikke blot en poetisk historie, men en sand spændingsroman.

Bør læses!


Éditeur : L' ICONOCLASTE (19/08/2021)

No comments:

Hervé Le Tellier: Le nom sur le mur

 Hervé Le Tellier: Le nom sur le mur Hervé Le Tellier slog sit navn fast med Goncourt-prisen L'Anomalie i 2020, en lidt dyster fremtids...