Tuesday, August 30, 2022

Olivier Adam: Dessous les roses

 Olivier Adam: Dessous les roses


En ny roman fra Olivier Adam, hvis forfatterskab jeg ofte har læst og sat pris på. Det gælder også denne roman om familien Eriksen (ja det hedder de), der er sammen i forbindelse med familiefaderens død.

Den udspilles over tre dage, der kaldes tre akter og foregår næsten kun i familiens hus, hvor de tre børn er vokset op. Den ældste Paul, søsteren Claire og den sidste efternøler Antoine.

Vi en blanding af monolog og minder om dialoger mellem hovedpersoner, hvert afsnit har titel efter den person der er fortæller. Et snedigt system, der er endnu snedigere end man tror, men det bliver først afsløret til slut.

Paul, den ældste, er den, der normalt er mindst til stede. Han er altid optaget af sit arbejde som filminstruktør og skuespilforfatter. Desuden er det ham, hans mor stadig venter på om aftenen.
For de to andre er der. Claire ledsaget af sin mand og hendes børn ankom for lang tid siden. Ingen kunne forestille sig, at denne ansvarlige datter ikke ville være sammen med sin mor på et så vanskeligt tidspunkt. Antoine, den yngste, foretrak at komme alene. Han kunne dog have taget Sarah, kvinden, som han har boet længe sammen med, og præsenteret hende for sin mor. Fuldstændig optaget af sit arbejde er han kun i stand til at frigøre sig for en dag. 

Hurtigt dukker misforståelser, vrede, men også minderne op, som uudsletteligt binder de tre børn, som er blevet voksne sammen. Genstanden for al forargelsen er denne bror, der er så lidt til stede, men særligt aktiv på netværkene og de forskellige TV-kanaler. Paul er instruktør. Han har en frygtelig tendens til at bruge sin erfaring, sin fortid i sine kreationer og ikke altid til fordel for hovedpersonerne, især hvad angår faderen.

Under hele læsningen afføder denne roman en mærkelig atmosfære, tung af uudtalte ord, uudtalte insinuationer, misforståelser, der aldrig rigtigt kommer til udtryk mellem medlemmerne af denne søskendeflok. Der indtages megen alkohol og efterhånden lukkes der lidt op for alles hemmeligheder.

Usædvanligt skarpt beskrevet familieliv, der måske ikke er så flot set indefra sammenlignet med den modelfamilie den har været for andre. Under roserne er der måske ikke altid harmoni.

Kan bestemt anbefales.


FLAMMARION (24/08/2022)


No comments:

Erika Nadège: Mon petit

 Erika Nadège: Mon petit For Érika Nadège er det at skrive et bolværk mod smerte og uretfærdighed. Det er en anden måde at interessere sig f...