Monday, August 22, 2022

Laure Gombault: Les sans-gloire

 Laure Gombault: Les sans-gloire


En bog der efter forfatterens grundige research fortæller os tre historier om kvinder, der kunne have eksisteret, og som opsummerer livet for dem, der gennemgik den store krig. Den krig hvor mændene blev trukket ud af samfundet og sendt i krig i fire år.

Tre kvinder fortæller om deres daglige liv under den store krig. Deres mænd er ved fronten, mens Jeanne, Lucienne og Fernande er på sygestuen, på gården eller på fabrikken. Tre kvinder, der frigør sig selv i et land, der fuldt ud stoler på dem og deres indsats uden egentlig at betænke dem.

Jeanne, der halter på grund af et vanskabt knæ, bliver alligevel gift med Pierre, der en morgen under orlov bliver hevet ud af sengen og anklaget for at desertere. Vi får nu historien om Jeanne, der søger at finde ud af, hvad der er sket med ham og hvad det er der har ødelagt hendes drøm om et lykkeligt liv med Pierre. Gennem hendes beskrivelser af forholdene på hospitalerne og fænglerne får vi et skarpt blik på de umenneskelige forhold.

Lucienne, der passer en større gård efter at hendes mand er blevet indkaldt. Hun kæmper hårdt for at få det til at fungere, selv om hun ikke får megen hjælp. Vi får skildret det hårde arbejde, høsten uden heste, de store dele af høsten som militæret skal have etc. Hendes stedfar er for gammel til at være til stor hjælp for hende. Hvad angår husholdersken, Sidonie, irriterer hun Lucienne på trods af sin venlighed. Men hun må beholde hende, og da Sidoine bliver lun på en markarbejder, der er en soldat på rekonvalesens, Hassan fra Nordafrika er konflikten optrappet. God historie med en blanding af voldsomme følelser, fremmedhad, kulturer der mødes og det slidsomme arbejde.

Fernande arbejde på en fabrik hvor de fremstiller granater, for kvinderne er blevet kaldt ind til det der var mændenes arbejde. Kvinderne slæber på de tunge granater hele dagen i røg og damp og farlige kemikalier. Pludselig hører Fernande ikke mere til sin mand, der komme ikke flere breve. Hun bliver trøstet af en anden kvinde fra fabrikken, så nu opstår der konflikter i hendes følelsesliv. Savn, kærlighed, hårdt fysisk arbejde, hvad mon udgangen bliver på dette?

En velskrevet novellesamling, der får belyst kvindernes forhold i Frankrig under første verdenskrig, men samtidig får fortalt historien om nogle udvalgte kvinder med både medfølelse og spænding.






No comments:

Erika Nadège: Mon petit

 Erika Nadège: Mon petit For Érika Nadège er det at skrive et bolværk mod smerte og uretfærdighed. Det er en anden måde at interessere sig f...