Friday, September 15, 2023

Éric Reinhardt: Sarah, Susanne et l'écrivain

 Éric Reinhardt: Sarah, Susanne et l'écrivain


En intéressant roman hvor forfatteren spiller en rolle som formidler mellem virkelighed og litteratur/kunst.

Udgangspunkt er, at Sarah betror sin voldsomme livshistorie til en forfatter, hun beundrer, så han kan skrive den om til en roman. I denne roman hedder Sarah Susanne.

Sarah fortæller ham om sine pinsler, om forholdet til den kolde mand der nærmest melder sig ud af familielivet sammen med parrets to børn. I Sarahs fortælling dechifreres sammenbruddet hos en kvinde konfronteret med sin mands ligegyldighed og egoisme. Sarahs oprør mod mandens skjulte overtagelse af tre fjerdedele af familiens værdier ender med isolation og social nedgradering.

Men en ting er Sarahs konkrete historie noget andet er forfatterens omsætning af den til historien om Susanne. Personerne er de samme, men handlingen ændres og kampen mod manden, mændenes magt og overklassen forstærkes.

Der er et spil mellem tre personer i romanens opbygning: Sarahs, Susannes og forfatteren og dette litterære greb tillader de to fyrreåriges kvinders skæbne at afspejle hinanden. Så meget, at læseren nogle gange ikke længere ved, hvem Susanne eller Sarah forfatteren fortæller historien om. Kun få detaljer gør det muligt at differentiere dem. 

Men det er faktisk ligegyldigt, fordi processen med at kæmpe imod og skabe sig en identitet er den samme i begge tilfælde. 

Men Eric Reinhardts roman er meget mere end en præcis og realistisk samtidshistorie. I dette spil med spejle mellem Sarah og Susanne væver han sit net i en enestående stil, der giver kunst og det religiøse en fremtrædende plads. Gennem historien er der også tale om et mystisk religiøst maleri fra 1600-tallet, en kniplingskirke eller endda et strandskalshoved inspireret af Francis Ponge.

Bogens svimlende opbygning giver ikke kun stemme til en kvinde, der nægter at opgive sine idealer i lyset af sin mands egoistiske ligegyldighed, men tager også læseren med på en rejse, med stor originalitet, til hjertet af den kreative proces.

Éric Reinhardt holder os i spænding fra den ene ende af historien til den anden. Absolut et bud på en kommende prisvinder.


GALLIMARD (17/08/2023)


No comments:

Édouard Louis: Monique s'évade

 Édouard Louis: Monique s'évade Édouard Louis skriver endnu en bog om sin mor, der nu for anden gang har fået nok af en mand, der drikke...