Saturday, September 09, 2023

Lilia Hassaine: Panorama

 Lilia Hassaine: Panorama


Vi har tidligere omtalt Lilia Hassaines bog Soleil Amer om indvandrerne fra Algeriet, men her er en helt anden historie, der forgår 2049. På grænsen mellem utopi og dystopi er det en fin roman med en interessant idé og skrevet i form af en thriller, hvis undersøgelse holder læseren hen i spænding.

Vi får i romanen en historie om gennemsigtighedens mareridt, der er skubbet til det absurde. Fremtiden, som Lilia Hassaine forestiller sig, er orwellsk, gysende af hykleri og tilbageholdt vold, hvor sten har givet plads til glas. Vivarium-husene i glas, bygget for at befri Frankrig fra det onde, ligger åbne for naboers og forbipasserendes alt for velvillige blikke. Resultat: volden falder og alle holder øje med alle. Men er det den rette løsning
 
I 2049, i en verden, der alligevel er sat under høj overvågning, bliver Hélène, en kommisær kaldet beskyttelsens vogter, opfordret til at foretage en undersøgelse, der destabiliserer samfundet: et par, Royer-Dumas og deres unge dreng er forsvundet i en verden, og trods glashusene, trods årvågenheden, er der mærkeligt nok ingen, der har set eller observeret noget. 

Den nye verden lever i Transparence (gennemsigtighed), et system, der blev født efter Revenge Week i 2029, hvor ofre kunne dræbe deres bødler for at tage hævn for retfærdighed, der blev betragtet som for slap med alt for milde straffe. Lilia Hassaine fortæller subtilt om populismens ubønhørlige stigning og borgernes accept af at afgive alt privatliv i sikkerhedens navn. En udveksling, der ikke kun vil gøre folk glade.

Ud over detektivhistorien skildrer forfatteren et samfund, der er dybt opdelt, splittet, styret af frygt, hurtigt til at fordømme. Et dehumaniseret samfund, som håbet har forladt. Det er i denne kvælende atmosfære, at kommissær Hélène, mens hun kæmper med sine komplicerede kærlighedsforhold, forsøger at gennemføre sin undersøgelse, der får en overraskende afslutning.

Lilia Hassaine er en god og suveræn fortæller, der også har et budskab. Panorama er bestemt en væsentlig roman.


GALLIMARD (17/08/2023)


No comments:

Édouard Louis: Monique s'évade

 Édouard Louis: Monique s'évade Édouard Louis skriver endnu en bog om sin mor, der nu for anden gang har fået nok af en mand, der drikke...