Sunday, January 19, 2025

Emma Becker: La Maison

 Emma Becker: La Maison


»La Maison« en roman der med god grund vakte opsigt i 2019, for det er en en autofiktion, der fortæller om de to år, forfatteren tilbringer som prostitueret på to bordeller i Berlin under pseudonymet Justine. Hun er taget fra Paris til Berlin, for bordeller er ikke forbudte i Tyskland og kan besøges uden at skulle betale bøder som i Frankrig.

Fortælleren Justine siger selv: Jeg har altid troet, at jeg skrev om mænd. Før jeg indså, at jeg kun skriver om kvinder. Om at være en. At skrive om ludere, som bliver betalt for at være kvinder, som virkelig er kvinder, som bare er det; at skrive om den absolutte nøgenhed i denne tilstand, er som at undersøge mit køn under et mikroskop. Og jeg føler den samme fascination som en laboratorietekniker, der kigger på de celler, der er afgørende for alle former for liv.

Emma Becker arbejdede i to et halvt år på to bordeller i Berlin: Le Manège, hvor hun arbejdede i 14 dage og La Maison, hvor hun blev i to et halvt år... det vil sige indtil den endelige lukning af etablissementet og starten på hendes graviditet.

Ud fra denne erfaring og dette arbejde, hvor hun i pauser tog fyldige notater, har hun skrevet en bog, en slags journalistisk, sociologisk, antropologisk og psykologisk undersøgelse, og i øvrigt et litterært værk, hvor anekdoter fra hendes egen erfaring, hendes arbejdskammeraters, husenes ledelse og kunderne er flettet sammen på en ikke-lineær måde.

Hendes historie er også en fin refleksion over begær, forhold mellem mænd og kvinder, hvad der kan drive en mand eller en kvinde ind i denne type betalte forhold, erhvervet som luder og de debatter, det fremkalder.

Det er ikke en lykkelig undskyldning for prostitution, men en meget personlig, velskrevet beretning (og alligevel er det ikke så let at tale om sex i 300 sider uden at forfalde til vulgaritet eller en form for monotoni), som læses med lidenskab.


Flammarion (21/08/2019)


Marie Vingtras: Les Âmes féroces

 Marie Vingtras: Les Âmes féroces


En meget velskrevet roman, der kunne være drejebog til en film. Mærkeligt nok foregår handlingen i en lille by i USA, men i princippet kunne det lige så godt have været i Frankrig.

Mercy er en lille by i USA med en befolkning på lige under 4.000. Det er et roligt sted, hvor der aldrig sker noget, hvor folk tror, de kender hinanden, men ved så lidt om sig selv, og hvor denne ro kunne skjule et opgør med fortiden....
Umiddelbart virker floden der løber gennem byen fredelig, men en dag byder den på en ubehagelig overraskelse: fundet af en livløs ung pige.

Romanen er bygget op omkring fire karakterer, der fortæller historien fra en række gensidigt oplysende synsvinkler. Opdelt i fire dele bevæger historien sig gennem fire årstider, hver med sin egen atmosfære og fortællestil. 

Det starter med den nye sherif, der er kvinde og lesbisk og bestemt ikke alles livret. Så er der Benjamin der er lærer, men som er lidt for glad for unge piger. Emmy der var den unge piges veninde og Seth der er pigens far.

Det er en fantastisk enkel historie på overfladen, men der kommer sandelig meget frem efterhånden som historierne optrævles. En rigtig krimi, men også et studie i de menneskelige forhold og en provinsbys frygt for nyt med en indstilling fyldt med faste meninger og holdninger. De fire voldsomme sjæle får sandelig revet op i fordommene.

Virkelig en god og velskrevet bog i en meget spændende fremdrift.

Kan bestemt anbefales.


Editions de l'Olivier (19/08/2024)



Tuesday, January 07, 2025

Les vieux fourneaux 8 - Graines de voyous

 Les vieux fourneaux 8 - Graines de voyous


Endnu en tegneserie som jeg har fulgt fra starten for 10 år siden. 

Les Vieux Fourneaux fortæller historien om tre 70-årige, der har været venner siden barndommen: Antoine, Emile og Pierrot. De har hver har fulgt deres egen vej, men mødes stadigvæk på vej ind i nye problemer med ungdommens kraft. Der er allerede lavet to film om deres oplevelser, og specielt den første var meget vellykket.

Tegneseriemediet er dog det bedste. Livet flyder stadig i de tre gamles årer med fuld kraft. På trods af deres høje alder skyr de ingen midler for at komme videre med deres liv og løser problemer og stridigheder med humor, venskab og solidaritet.

Dette ottende bind fokuserer primært på 60-års jubilæet for Théâtre du loup en slip, men det introducerer også nye karakterer, som jeg ikke vil sige noget om for ikke at afsløre for meget. 

De tre gamle kæmper stadig mod den til tider absurde modernitet i vores verden, og klimaproblemer, barndomsminder og familieskænderier har stadig en plads i deres hverdag.

Jeg kunne virkelig godt lide begyndelsen, hvor Pierrot prøver at bestille en simpel kaffe hos en tjener, men han bliver bedt om at scanne koden og udfylde en hel række ting for at få en simpel bestilling. Men det skal virke!

De ældre generationer er ikke vant til denne form for bestilling, som bruger en satellit i rummet, hvor der før var en simpel menneskelig kontakt til udvekslingen. Det er er selvfølgelig humoristisk, men det taler virkelig til os og rummer en række spørgsmål, som vi burde stille os selv! Vi er alle ofre for denne ændring i samfundet på grund af det såkaldte fremskridt.

Det er et album, som altid er dejligt at læse, både på grund af den sjove, rørende og dynamiske historie og på grund af de farverige, detaljerede tegninger.

Graines de voyous er det ottende bind i den succesfulde (og med rette!) serie af Wilfrid Lupano (manuskript) og Paul Cauuet (illustrationer). 



Dargaud (08/11/2024) 

Lucky Luke: Un cowboy sous pression

 Lucky Luke: Un cowboy sous pression


Til årets julefornøjelser var der selvfølgelig det seneste album fra Lucky Luke, som jeg trofast har læst i mange år. Teksten er som i de foregående af Jul og tegninger af Achdé, et fremragende par der har givet ekstra meget godt stof til serien.

I starten af albummet møder vi en Lucky Luke, der har for meget at lave, altid skal han være på vagt, altid er der nye forbrydelser, så han får meget ondt i ryggen og føler sig skidt tilpas. Han vil søge læge og får at vide et der er en i New München. 

Stemningen er dyster i New-München, den lille landsby i Dakota, som blev grundlagt af tyske nybyggere. Hvad er årsagen? En ølmangel forårsaget af den generalstrejke, der har sat alle landets bryggerier i stå! 

Lægen har ellers ordineret hvile og ro til Lucky Luke, der er overanstrengt og stresset, men da indbyggerne i New München kalder ham til undsætning, må han rejse til Milwaukee, USA's ølhovedstad, for at lette spændingerne mellem marxistiske fagforeningsfolk og industribaroner. 

I Dakota er 70-80 % af befolkningen af germansk oprindelse. Oprindeligt havde de opnået monopol på ølbrygning i de nordlige stater, men nu stod kampen mellem de fagforeningsstærke arbejdere og en gammeldags autoritær styring.

Det er altså både en fin indføring i historien i USA om den industrielle uro, men også en særdeles livlig og sjov beretning, især da Dalton-brødrene også træder ind på scenen.

Det er et supergodt album, som jeg kun kalde anbefale!



Lucky Comics, november 2024

 


Monday, January 06, 2025

Céline Pennequin: On n'est pas tous des vieux cons

 Céline Pennequin: On n'est pas tous des vieux cons


En dejlig titel og en bog som handler om folk, der som mig er ved at være oppe i årene. Det er faktisk på en EHPAD, bolig for ældre, hvor bogen foregår. Modsat det billede der normalt eksisterer omkring alderdomshjem o. lign. i Frankrig som i DK, så er der her tale om et hjem, hvor der trives åbenhed, lydhørhed omkring de gamle, mange aktiviteter og specielt aktiviteter, hvor de gamle planlægger og udfører.

Der er også et godt køkken og en bar til aperitif, swimming-pool og parklignende omgivelser. Det er kort sagt et lille paradis før tid.

Men alle de folk der kommer har jo en fortid og et liv der ikke altid har været det bedste.
I denne roman hører vi historien om Marc, Marie, Cassandre, Juliette, Françoise og alle de andre beboere.

Efterhånden som siderne vendes, bevæger vi os fra latter til tårer, mens Céline Pennequin fortæller os om deres glæder og sorger og deres sår, der aldrig er helet.

Hun tager også fat på nogle svære og vigtige temaer, og det gør det til en meget bevægende læsning. I vil opleve deres daglige liv, men også opdage deres fortid. Fortid, som for nogle er fælles, og så har livets ting adskilt dem. Nogle gange på grund af misforståelser, andre gange på grund af spændinger.

Temaer som vold, giftige forhold, Alzheimer, mongolbørn og afhængighed af f.eks. stoffer tages op, så vi får også et billede af det samfund som de gamle er vokset op i og som har præget dem.

Céline Pennequin siger selv, at hun har villet skrive om sammenholdet, de positive kræfter og den menneskelighed, som måske er blevet holdt nede i deres liv af forskellige grunde. Her smider de stille og roligt maskerne, så vi kan aflæse deres sande væsen.

Hvis I er på udkig efter en fornøjelig feelgood-roman, kan jeg varmt anbefale denne bog.


Nombre7 Editions (01/10/2024) 


Emma Becker: La Maison

 Emma Becker: La Maison »La Maison« en roman der med god grund vakte opsigt i 2019, for det er en en autofiktion, der fortæller om de to år,...