Wednesday, April 24, 2019


Jean Teulé: Entrez dans la danse



Denne helt specielle bog bygger på nogle hændelser, der forekom i Strasbourg i juli 1518. Der opstod en slags epidemi, hvor folk begyndte at danse. De dansede nærmest uafbrudt i to måneder og folk faldt om og døde af det.

Vi får nogle beskrivelser af forholdene i Strasbourg på det tidspunkt, hvor der var tørke, mangel på mad, meteoritnedslag nær byen og den tyrkiske hær, der nærmede sig. Der var ingen mad, og folk begyndte at spise deres egne børn, samlede afføring fra de spedalske op og spiste det og spiste i det hele taget alt, der kunne minde om føde.

Vi følger i bogen parret Enneline og Melchior, hvor Enneline efter at have smidt sin baby i floden, for ikke at blive fristet til at spise det som naboerne gør, pludselig går ud på gaden og giver sig til at slå en rytme og danse. Først er alle forargede, men lidt efter lidt følger andre efter og epidemien breder sig. Melchior bevarer hovedet koldt og prøver at redde Enneline fra hendes vanvid.

Der er mange kræfter i gang for at standse dette vanvid. Borgmesteren prøver, men må til sidst overgive opgaven til de gejstlige, der sidder på alle de fødevarer der findes, godt gemt af vejen og til salg for høje priser. Den katolske kirke er på dette tidspunkt truet af Martin Luthers opslag, så der er der også en fare.

Bogen er skrevet i en meget præcis og detaljeret skildring af sulten, nøden, udskejelserne og samfundets reaktion. Der er de store sociale skel, der skildres, som et af onderne. Det er samtidig fyldt med nutidige begreber og henvisninger, ofte i en let humoristisk tone f.eks. når han kalder det historiens første rave party.

En voldsom bog, men bestemt værd at læse.




Editions Julliard, 2018

No comments:

Hervé Le Tellier: Le nom sur le mur

 Hervé Le Tellier: Le nom sur le mur Hervé Le Tellier slog sit navn fast med Goncourt-prisen L'Anomalie i 2020, en lidt dyster fremtids...