Tuesday, January 28, 2020

Anne-Sophie Stéfanini: Cette inconnue 


Anne-Sophie Stéfanini: Cette inconnue 

En historie fortalt af fire personer, der foregår i Yaoundé i Cameroun og i Paris. Vi følger først en taxachauffør Ruben, der kun kører om natten. Han kender Yaoundé i alle detaljer, men synes hele tiden på eftersøgning af én. Det viser sig at være Catherine, der har været en slags mor for ham. 

Da han var barn legede han med Constance, der var Catherines barn. De var uadskillige, men da de var ni år, forsvandt Catherine pludseligt. Constance kommer derefter til sin bedstemor i Paris.

Denne forsvinden og livet før og efter fortælles på fire måder af de fire personer: Ruben, Constance, Rubens far Jean-Martial og endelig Catherines beskrivelse af, hvordan den dag hun forsvandt den 24. maj 1991 foregik.

Der er flere lag i historien, men de skal ligesom forties og skjules, bl.a. har Jean-Martial og Catherine været kærester i Paris, da de studerede. Jean-Martial var del af en oprørsbevægelse og tog tilbage til Cameroun, men Catherine vælger at tage derned 10 år senere for at bo i et hus ved siden af det hus, hvor Jean-Martial bor med sin kone.

Det er også i høj grad en bog om politik og oprørsbevægelser og et styre der hensynsløst nedslagter sine modstandere. Cameroun er et land der har været styret diktatorisk i årevis i et regime ledet af Paul Biya. Dette får vi belyst gennem bogens personer.

Ruben og Constance fortsætter deres sammenhold, men hun bor nu i Paris, hvor hun er nattevagt på et hotel. De taler sammen hver nat, når de er på arbejde, og Constance har enkelte gange været tilbage i Cameroun, men vil ikke vende tilbage som sin mor. De er stadigvæk uforstående overfor, hvad der skete med Catherine, men forsøger at komme videre.

En usædvanlig bog, der rummer mange spørgsmål om identitet, oprør, kærlighed og eksistens. Hvordan påvirker det et barn at moderen pludselig forsvinder? 

Velskrevet og vedkommende og åbner for nogle forhold, som man ikke har beskæftiget sig særlig meget med i Vesten. Kan stærkt anbefales.


Éditeur : GALLIMARD (09/01/2020)

No comments:

Erika Nadège: Mon petit

 Erika Nadège: Mon petit For Érika Nadège er det at skrive et bolværk mod smerte og uretfærdighed. Det er en anden måde at interessere sig f...