Tuesday, August 25, 2020

Alice Zéniter: Comme un empire dans un empire

 

Alice Zéniter: Comme un empire dans un empire


Forventningen til en ny roman er stor efter den fantastiske L'Art de perdre. Ved hendes optråden i Aarhus, spurgte jeg hende om hendes næste roman, og hun svarede, at det var noget helt andet, og det må jeg da også sige.

Det er et spørgmål, om det er en roman eller en skildring af det moderne Frankrig med alle dets problemer.

Bogen er opdelt i følgende afsnit:
1. Introduction Survols biographiques
2. Développement 1er décembre 2018-17 mars 2019
3. Suspension Huis clos
4. Dénouement

Hovedpersonerne er Antoine og L. I første afsnit får vi deres forhistorie, dernæst en skildring af den angivne tid, hvor L's kæreste Élias bliver fængslet. De to bruger nemlig deres tid på at hacke diverse firmaer og institutioner.

Antoine er ansat som "assistant parlémentaire", men føler ikke helt, at han kan følger politikerens ideer, efter at han har overværet en lørdag med les gilets jaunes. L føler sig forfulgt og søger ly hos Antoine.

Sidste afsnit foregår i Bretagne, hvor L oplever naturen og et liv uden Internet.

Der er en lille handling, men mest af alt er det skildringen af at være derude (i det offentlige) eller være derinde (i nettet hvor friheden er umiddelbar). 

Vi får ellers præsenteret alle de ting, som man taler om i Frankrig: politikerlede, de gule veste, forstæderne og deres problemer, de voldsramte kvinder, de svage og udstødte, seksualitet og de almindelige borgere, der har svært ved at tilpasse sig et samfund i stor forandring.

Zéniter skriver godt og er utroligt veldokumenteret, så hendes fortid som journalist fornægter sig ikke. Slutninen af bogen synes jeg er lidt letkøbt, men der er vel heller ikke nogen, der kan spå om fremtiden.

Flammarion, udkommet 19. august 2020

No comments:

Erika Nadège: Mon petit

 Erika Nadège: Mon petit For Érika Nadège er det at skrive et bolværk mod smerte og uretfærdighed. Det er en anden måde at interessere sig f...