Wednesday, March 31, 2021

Makan Fofana: La banlieue du Turfu

 

Makan Fofana: La banlieue du Turfu


En populærudgave at et universitetsspeciale omkring forstæderne i fremtiden (Turfu= Futur)

Makan Fofana er født og opvokset i forstæderne, og han lever der stadigvæk ,for han har et projekt omkring forstæderne i fremtiden, de skal udvikle en guldalder.

Han har været omkring Islam og følt sig tiltrukket, men da han først får smag for filosofiens verden, finder han en slags mening med tilværelsen. Hans foretrukne filosof er Nietzsche, men han henter sin inspiration fra mange andre steder f.eks. rapsangeren Boopa, Harry Potter, science fiction og popkultur,

Makan Fofana søger at gøre op med stereotyperne omkring forstæderne på nye og kreative måder. For at gøre dette forestiller han sig, at forstaden TURFU er et rum af forbindelser, skabt af en hybridkultur mellem forstad og verden, der udforsker forstæderne som et fjernt land og verden som en forstad.

Makan Fofana skabte dette projekt for med et filosofisk blik at se på de ofte triste og håbløse forstæder, som man oftest møder. I virkeligheden ser han ikke nogen løsning i, at folk bare vil væk fra forstæderne, stige op ad den sociale rangstige. Had og vrede fører ingen steder og samtig anklager han beboerene for deres konservatisme. Man kan lige lave lidt optøjer, men falder så tilbage i de gamle roller. Den måde dystopier eller nihilistisk rap fordømmer en fremtid på, før man overhovedet forestiller sig den.  

Han har en kunstnerisk og filosofisk vision, der blander flere forestillinger og billeder for at åbne op for miljøets muligheder, forstæderne skal mentalt fortrylle indbyggernes eksistens. Fofana har en tro på menneskets evne til at skabe, ofte ud fra kaos, men man skal rive sig løs, førend det kan lykkes.

Undertiden lidt svær og gentagende læsning, men med nye og spændende vinkler på forstæderne. Makan Fofana er grundlægger af Hypercube, et laboratorium, der udforsker "Turfu" gennem science fiction og popkultur. Udviklingen skal ske gennem udvekslinger og manges indsats. Der er et stort noteapparat til bogen. En flot indsats.



Éditeur : EDITIONS TANA (18/02/2021)




No comments:

Erika Nadège: Mon petit

 Erika Nadège: Mon petit For Érika Nadège er det at skrive et bolværk mod smerte og uretfærdighed. Det er en anden måde at interessere sig f...