Saturday, June 11, 2022

Yann Moix: Verdun

 

Yann Moix: Verdun


Efter bøgerne om fortællerens martyrbarndom og hans uddannelse på handelsskolen i Reims er vi nu nået til tredje af fire bind i Yann Moix' selvbiografiske værk. Nu skal vi følge ham i den franske hær.

Efter undervisning i Angers og derefter i Draguignan, hvor han bliver undervist i våbenfaget, møder vi nu den unge Moix, nu artilleriofficer. Først er han den underkuede, men da han stiger i graderne og får tildelt en deling i Verdun, finder vi dette "immobile barn" på femogtyve år,  nu artilleriofficer, opleve, nogle gange på godt og meget ofte på ondt, prøven af ​​ansvar, promiskuitet og kommando.

Vi følger ham her med hans deling, over bakke og dal, på marken eller i barakker, dag og nat.
Endnu en gang udspiller et galleri af karakterer lige så almindelige som de er ekstraordinære sig for vores øjne.

Med medmenneskelighed, humor, ydmyghed og den sædvanlige ømhed, som vi kender fra ham for de nedprioriterede, bevæger Yann Moix, hårdere mod sig selv end nogen anden, os og får os til at more os men også at gyse over de urimelige måder man nedgør folk på.

Starten af bogen virker meget som en samling af groteske situationer, der kan læses som en skarp kritik af hæren og samfundet, men vores hovedperson bevæger sig væk fra usikkerheden i virkeligheden, og han føler sig næsten tryg i institutionen og finder en form for nydelse i dette mikrokosmos.

Der er nogle fantastisk præcise skildringer af de enkelte soldater i hans deling med deres glæder og sorger, deres sammenbrud og flugt fra virkeligheden. Deres udskejelser og enorme drikkeri, deres mangel på kærlighed og et ordentligt forhold til kvinderne. Moix har selv store sorger på grund af manglende kontakt og kærlighed.

Der er nogle meget intense og smukke beskrivelser af byen Verdun og dens omgivelser. Verdun er forbundet med krigen i 14-18 og kan ikke komme ud af det. Tanken om alle de liv der gik tabt her kan han ikke skubbe væk, selv om han forsøger at spille hård.

En meget fin bog og jeg kan kun glæde mig til sidste bind i serien. Det bliver under titlen "Paris".


GRASSET (09/03/2022)

Aucune définition n'a été trouvée

Aucun synonyme n'a été trouvé

No comments:

Sophie Tal Men: Les Coeurs silencieux

 Sophie Tal Men: Les Coeurs silencieux En meget velskrevet ny roman fra Sophie Tal Men, hvor hun for en gangs skyld lader en del af handling...