Tuesday, May 23, 2023

Étienne de Montety: La grande épreuve

 Étienne de Montety: La grande épreuve


Saint-Michel-kirken, i et kvarter i byen Brandes. Fader George Tellier older hmesse foran en lille gruppe nonner og et par trofaste kirkegængere. Pludselig dukker Daoud og Hicham, to mænd i djellaba op.

Denne start på bogen minder naturligvis om mordet på Fader Hamel i hans kirke i Saint-Étienne-du-Rouvray den 26. juli 2016, og det er denne grufulde begivenhed som Étienne de Montety meget dygtigt vil give et bredere perspektiv.

Romanens originalitet er at søge at rekonstruere rejsen for dramaets hovedaktører: David, et barn adopteret af en kristen familie, som vil blive oprøreren Daoud, konverteret til islam; Frédéric, barnebarn af en vietnamesisk migrant, et faderløst barn, der valgte politiet; Agnès, den frigjorte unge pige, som på uforklarlig vis valgte at blive nonne; Georges, læreren, der blev præst efter krigen i Algeriet; Hicham, småkriminel, oprørsk barn af en ret velintegreret marokkansk familie...

Nogle gange udtrykker en roman et samfunds utilpashed bedre end en tese. Dette er tilfældet med romanen af ​​Étienne de Montety, som Académie française havde den geniale idé at belønne.

En terrorist, "made in France", kommer ikke fra en spontan generation, men fra et miljø, der har stigmatiseret ham med fornærmelser og onde blikke. Men det er ikke nok til at frikende ham, bøddelen er ikke offer for egne oplevelser, det ville være for nemt. Personerne i denne roman træffer frie valg og har mange muligheder.

Forfatteren viser det godt ved at skildre to unges vej, der fører til radikalisering på grund af deres  identitetsproblemer.

Fremragende roman om et centralt emne og problem i Frankrig som i Danmark

GALLIMARD (26/05/2022)


No comments:

Erika Nadège: Mon petit

 Erika Nadège: Mon petit For Érika Nadège er det at skrive et bolværk mod smerte og uretfærdighed. Det er en anden måde at interessere sig f...