Friday, May 19, 2023

Dominique Fouchard: La Foire aux fiancés

Dominique Fouchard: La Foire aux fiancés




En meget interessant roman, der samtidig er et vigtigt historisk tilbageblik til tiden 1913 til 1924. Vi oplever krigen og dens rædsler på slagmarken, men også kvindernes kamp for at holde økonomien og familien sammen. Alt dette er fint skildret gennem beretningen om de to veninder Germaine og Louise.

Romanen starter dramatisk med at liget af Louise bliver fisket op af Seinen den 20. december 1924. Men hurtigt springer vi tilbage til oktober 2013, hvor Louise og Germaine, 9 år, mødes på skolebænken og bliver uadskillelige veninder. Dette dybe venskab gjorde det muligt for dem at overleve krigsårene og dele en passion for undervisning. Men Louise mister sin far i krigen i 1917, og Germaines venskab formår ikke at mildne Louises smerte og sorg. De bliver begge senere lærere på skoler i Montmartre.  

Denne historiske roman er en lille perle! Vi gennemlever den gennem de forskellige hovedpersoners opfattelse og forskelligt oplevede følelser og adfærd lige fra begejstring for fædrelandet til depression. Det er også interessant at følge disse karakterer over en længere periode for at se samfundets moralske og psykologiske tilstand. Ganske vist blander denne roman virkelighed og fiktion, men den giver et glimrende billede af denne turbulente tid.

Det centrale tema i "La foire aux fiancés" er egentlig ikke selve krigen, men dens konsekvenser. Den er nok slut på slagmarken, men ikke i sindet på de mænd, der har skabt den. Den ekstreme vold og den allestedsnærværende død ødelægger dem indefra. Da de vender tilbage, har de svært ved at finde deres plads i samfundet og i familien, ved at få normale forhold til dem, der ikke har gennemlevet helvede. De forskellige mandlige karakterer inkarnerer dette, der er så tungt at bære. 

De kvindelige karakterer beskriver på deres side status for kvinderne, som bliver sendt hjem til kødgryderne efter krigen, og som bliver nægtet stemmeret, selv om de blev bedt om at arbejde ved manglen på mænd. Vi ser kvinden i den private sfære men også og især i det offentlige. Som bogens titel antyder, så var der trods alt rift om at få en mand. Det skildres også ganske underholdende.

En god, oplysende og underholdende bog der er meget velskrevet. Kan stærkt anbefales.


EDITIONS LES ESCALES (13/04/2023)



 

No comments:

Erika Nadège: Mon petit

 Erika Nadège: Mon petit For Érika Nadège er det at skrive et bolværk mod smerte og uretfærdighed. Det er en anden måde at interessere sig f...