Wednesday, May 24, 2023

Michel Houellebecq: Quelques mois dans ma vie: Octobre 22 - Mars 23

 Michel Houellebecq: Quelques mois dans ma vie: Octobre 22 - Mars 23


Sjældent har jeg læst en bog den dag den udkommer og samtidig have nået at omtale den !Usædvanligt at der allerede nu kommer en ny bog fra Houellebecq, men det er ikke en roman snarere et forsvarsskrift eller en dagbog om en række nederlag.

Som han skriver: "For første gang i mit liv følte jeg mig fuldstændigt behandlet som emnet for en dyrelivsdokumentar; det er svært for mig at glemme det øjeblik."

To emner behandles i bogen: For det første reaktionen på en samtale med Michel Onfray (der er fra den yderste højrefløj), hvor Houellebecq lidt uklart formulerer noget om muslimer, hvor han anklager dem for at være tyve og voldelige. Den jævne franskmand vil måske gribe til våben for at forsvare sig mod dem og skabe et « Bataclan à l’envers ». 

Der er blevet klaget fra Grande Mosquée de Paris over artiklen, og Houellebecq tager fat på at undskylde sine formuleringer og citerer først teksten og derefter sin omskrivning. Det er ikke hans mening at angrive alle muslimer og hans forudsigelser skal tages med et gran salt. Han undskylder for sine udtalelser.

Næste punkt er reklamerne for en porno-film hvor Houellebecq deltager. Han har forsøgt at få den forbudt men har tabt retssager i både Holland, hvor den er produceret, og i Frankrig.

Vi får nu Houellebecqs beretning om hvad der er sket i følge ham. Vi får historien om en hollandsk instruktør (kakerlakken), der er skyldig i sammen med sin kone (hugormen) at have lokket forfatteren til at deltage i optagelsen af erotiske scener med en ung kvindelig studerende, der angiveligt er fan af hans værk (Soen). 

Han holder sig ikke tilbage med detaljer og forekommer forbavsende naiv. Sex har altid været vigtigt for ham, men helst i forbindelse med kærlighed, skriver han. "nogle gange har (jeg) været i stand til at forsøge at beskrive kærlighed, et fænomen langt mere interessant end had", men hadet til dem, der har snydt ham, er han kommet over. Nu er der kun skammen tilbage, for det er det han føler. Han mener faktisk, at han er blevet voldtaget.

Det er et selvportræt, men sandelig også en skildring af tiden og med barske smæk til alle hans modstandere, det meste af pressen, politikere, domstolene etc. Han er på en måde slået ud og reagerer fysisk på det der sker i de måneder.

Der er mange steder i bogen der vil skabe vrede og diskussion, så det er i virkeligheden hans våben mod skammen: han gemmer sig ikke væk!

Læs den for at se en ny side af Houellebecq uden at hans evne til at skrive glemmes.


FLAMMARION (24/05/2023)

No comments:

Erika Nadège: Mon petit

 Erika Nadège: Mon petit For Érika Nadège er det at skrive et bolværk mod smerte og uretfærdighed. Det er en anden måde at interessere sig f...