Saturday, May 20, 2023

Adeline Dieudonné: Reste


Adeline Dieudonné: Reste



Adeline Dieudonné er en belgisk forfatter der slog rigtigt igennem med romanen La vraie vie, og hun har netop udgivet en ny roman, der bestemt lever op til hendes tidligere succes.

Reste handler om fortællerens fortvivlede forsøg på at beholde sin elsker. I en hytte oppe i bjergene mødes kvinden (fortælleren) og hendes elsker M. i hemmelighed. De lever en rigtig parentes i tiden, da elskeren får et hjerteanfald og dør. Kvinden befinder sig alene med sin elskers livløse krop. Hun beslutter sig imod al logik og rationalitet at beholde kroppen for sig selv og ikke at fortælle det til nogen... Og for at overvinde smerten begynder hun at skrive breve til konen for at fortælle hende denne historie om utro kærlighed.

Vi følger hende på en tur på 6 dage, hvor hun kører rundt med M. i bjergene. Hvad der ikke sker af dramatiske, uhyggelige men også morsomme ting skal jeg ikke afsløre her, men jeg kan love jer, at I vil blive fanget af kvindens tanker og oplevelser. En meget original måde at reagere på den pludselige død af det menneske, du elsker over alt andet.

Den røde tråd i denne forbløffende roman er et pars liv. Nær elskerens kolde krop dukker fortiden op igen. Dem, der misbrugte hende, dem hun elskede, og alle disse mere eller mindre smukke møder indtil mødet med denne elsker, der fik hende til at blomstre. Dette forhold er så smukt, så normalt, så beroligende og fredeligt. Hun skylder ham nu den smukkeste hyldest, den smukkeste af begravelse.

 Vi får på en måde en lang monolog af en kvinde, der gør status over sit liv. Bogen er også rig på originale og dybsindige betragtninger om de store spørgsmål om menneskets eksistens: fødsel og død, kærlighed og par, kvinde og mand, flirt og troskab mv.

Desuden formår forfatteren ved at bruge et enkelt og til tider grænseoverskridende ordforråd at nå meget langt i sine skarpe refleksioner.

Jeg  opdagede Adeline Dieudonné med hendes roman La vraie vie, en mørk realistisk fortælling, der chokerede med sine karakterer, sin historie og sine rammer.

Med Reste finder vi denne blanding af mærkelighed, der flirter med fantasi og realisme. Kan absolut anbefales!
 

L' ICONOCLASTE (06/04/2023)


 

No comments:

Erika Nadège: Mon petit

 Erika Nadège: Mon petit For Érika Nadège er det at skrive et bolværk mod smerte og uretfærdighed. Det er en anden måde at interessere sig f...