Friday, April 28, 2023

Tahar Ben Jelloun: Les amants de Casablanca

 Tahar Ben Jelloun: Les amants de Casablanca


En lille let roman af Tahar Ben Jelloun der sætter en historie op om forelskelse, kærlighed, ægteskab og den pludselige lidenskab.

I Paris mødes Nabile og Lamia under deres studier. De bliver forelskede og vender hjem til Casablanca, hvor de begge har gode jobs: han er børnelæge og hun er farmaceut. De bygger et flot hus og har tre børn. Lamia har stor succes med at oprette fabrikker til salg af billige medicinpræparater og tjener meget mere end Nabile. Hun er ofte fraværende og tager sig ikke meget af børnene. 

Der går ti år og deres ægteskab er blevet et kedeligt trummerum, men en dag forelsker Lamia sig i Daniel, en playboy der samler på nye kvinder. Det får selvfølgelig nogle konsekvenser for deres ægteskab, men det skal jeg ikke fortælle her.

Bogen er bygget op omkring de to hovedpersoners beretninger og synspunkter, hvor man ser hvorledes ting kan opfattes forskelligt. Hvad betyder den første kærlighed, ægteskabets dødvande og det pludselige begær, hvor drifterne overstiger fornuften?

Det er en universel historie, men krydret af sit miljø. Den foregår i Marokko i de borgerlige kredse. I dette nye og moderne land, men med forfædres skikke, hvor hykleri er nyttigt, hvis man går ud over de de gængse regler for opførsel som f.eks. at bryde ægteskabet og blive forelsket i en anden mand.

Trods hvad man skulle tro, er romanen ikke en kærlighedshistorie i rosenvand. Andre aspekter af kærligheden, kløften mellem sociale klasser, traditioner i et patriarkalsk samfund eller de prøvelser, som en marokkansk kvinde skal udstå for at være mandens ligeværdige.

GALLIMARD (06/04/2023)

No comments:

Sophie Tal Men: Les Coeurs silencieux

 Sophie Tal Men: Les Coeurs silencieux En meget velskrevet ny roman fra Sophie Tal Men, hvor hun for en gangs skyld lader en del af handling...