Tuesday, April 25, 2023

Samuel Benchetrit: Chroniques de l'asphalte

 Samuel Benchetrit: Chroniques de l'asphalte 


Endelig en fortsættelse af Benchetrits vidunderlige serie om livet i forstæderne i 80'erne. Vi har ventet på den i 12 år, så glæden ved at læse den er stor, og jeg kan straks sige, at den er på højde med de foregående tre bind om ikke bedre.

Gennem krønikerne følger vi de unge Karim, Daniel, Dédé, Samuel og de andre i den forstad i Champigny-sur-Marne, hvor Samuel voksede op. Vi får nogle fantastisk velfortalte historier om vennernes oplevelser f.eks.  ved opførelsen af ​​et moderne firetimerlangt danseshow som skolen har indlagt dem til, ved optagelsen af ​​Daniel Balavoines "Aziza"-klip hvor en fra forstaden får en rolle, ved Smaïns første one-man show...

En forsøger at lære et digt af Verlaine udenad takket være en speciel metode; en anden forsøger ved at lægge sin smag om at forføre en pige, der kun kan lide sangeren fra U2 Bono; én der er ender forsøger at se Canal+ uden en dekoder; en anden der bliver Rasta efter at have været en Skinhead... En meget farverig flokke unge.

Der er simpelt hen så mange sjove beskrivelser, og man morer sig vældigt ved læsningen af disse bittersøde erindringer fra en periode, hvor de unge nok var bundet til stedet, men deres fantasi og evne til at spille og efterligne de ting de ser på TV er fantastisk. Legepladser var der ikke men så kunne man jo snige sig ind til forhandleren af skrotbiler og fantasere sig til at være en helt i en kasseret bil.

Der er dog også en anden side af livet i forstæderne der skildres: mændenes hang til at slå koner og børn, brugen og salget af narkotika, alkoholisme, fattigdom, ensomhed etc.

Hvor er det dog en velskrevet, morsom, alvorlig og virkelig roman, der kan minde om Le Petit Nicolas, men her omsat til virkelige oplevelser og formuleret med stil og opfindsomhed uden lige.

Har du læst de tre første ved du godt hvad du skal læse, og har du ikke læst dem, kan du godt starte her.



GRASSET (05/04/2023)



No comments:

Sophie Tal Men: Les Coeurs silencieux

 Sophie Tal Men: Les Coeurs silencieux En meget velskrevet ny roman fra Sophie Tal Men, hvor hun for en gangs skyld lader en del af handling...