Tuesday, April 11, 2023

Halimata Fofana: À l'ombre de la cité Rimbaud

 Halimata Fofana: À l'ombre de la cité Rimbaud


En meget stærk roman der behandler tidligere tiders tabu-omne: omskæringen af piger. Nu bliver der for alvor åbnet for en forståelse og fordømmelse af denne barbariske skik.

Maya er den ældste af syv børn og bor med sin familie i en lille lejlighed i en HLM, cité Rimbaud. Hendes far og mor, der kommer fra Mali, har til hensigt at respektere traditioner. En kvinde er skabt til at tjene mænd, og der er ikke noget at diskutere. hvis ja, bliver det til tørre tærsk.

Hendes forældre er af malisk oprindelse, analfabeter og meget knyttet til deres rødder. Faderen er opvasker og moderen er husmor. Børnene følger efter hinanden, moderen er udmattet og ikke særlig tilgængelig. Men frem for alt er forældrene meget knyttet til Malis uddannelsesmodel, og for dem er det vigtigt at gøre piger til gode koner og gode mødre, som vil tjene deres mænd. Slag regner ned, forbud er talrige, selv i børnehavealderen er der ikke tale om, at små piger leger med drenge. 

Maya er meget knyttet til Machèle, hendes to år yngre søster, men har hun ringe forbindelse med sine andre brødre og søstre. Piger og drenge er opdraget forskelligt, piger har kun lektier og skal deltage meget aktivt i plejen af ​​husholdningen og de små, mens drenge allerede har mange rettigheder fra en tidlig alder.

I en alder af seks år oplever Maya sit største traume, under en ferie i Mali bliver hun omskåret. Hun forstår hurtigt, at det er hendes forældres vilje, og at hun må dæmpe sin smerte.

Bogen der er præget af forfatterens eget liv, viser Mayas kamp for at få forældrene og især moderen ud af den hovedsløse fortsættelse af gamle traditioner. Søsteren Machèle gør virkelig oprør mod forældrenes normer, får en kæreste og søger at finde sig selv. Sammen med Maya forsøger de som voksne at bekæmpe deres traumer og komme videre. Med deres oprør håber de at mindske antallet af de piger som kommer ud for det.

En stærk bog der er skrevet ikke i had til forældrene, men for at vise at man skal hjælpe dem med at komme videre og især kvinderne skal stå sammen i kampen.






No comments:

Sophie Tal Men: Les Coeurs silencieux

 Sophie Tal Men: Les Coeurs silencieux En meget velskrevet ny roman fra Sophie Tal Men, hvor hun for en gangs skyld lader en del af handling...