Tuesday, April 25, 2023

Philippe Djian: Sans compter

 Philippe Djian: Sans compter


Har siden 37.2 le matin læst mange af Djians romaner, oftest med en positiv oplevelse, så jeg måtte lige have fat på hans seneste værk, der udkom for nylig. Der er en god blanding af nogle karakter-studier, en krimi og spillet mellem mænd og kvinder.

Nathan, fortælleren, journalist på l'Eveil, bor sammen med sin kone Sylvia og sin svigermor Gaby, avisens hovedaktionær og enke efter dens grundlægger. En magtfuld finanskoncern søger at erhverve jord til at bygge en forlystelsespark, et stykke jord der er ejet af Gaby. 

Hun nægter at sælge jorden, der kan bringe en formue til familien. Dette irriterer Richard Brunevigne, den lokale deputerede, der er med i koncernen, og han forsøger at få avisen til at gå konkurs som en slags hævn.

Denne historie bygges der videre på i bogen, men der er også en anden historie, der drejer sig om Nathan og de to kvinder i huset. Nathan har været udsat for en bilulykke, der har gjort ham impotent, så sex har han forsøgt at lægge til side. Han er dog tiltrukket af Gaby, der er en fremragende digter, men hun pirrer ham også. Denne historie udvikler sig ligeledes kombineret med to andre kvinders interesse for ham!

Detr handler også om Nathan og hans opfattelse af tilværelsen, hans egen såvel som samfundets. Der er adskillige skarpe vinkler her. Man ved aldrig om Nathan fortæller os alt eller om han fortier noget, på den måde er det som mange andre ting i bogen et opklaringsarbejde at læse hans beretning.

Som mange andre af Djians bøger er der lidt af hvert, men det er smukt sat sammen her. Som noget nyt: megen humor, en refleksion over alderdom, maskulinitet og arbejdslivet.

En god bog, kan anbefales


FLAMMARION (22/02/2023)





No comments:

Sophie Tal Men: Les Coeurs silencieux

 Sophie Tal Men: Les Coeurs silencieux En meget velskrevet ny roman fra Sophie Tal Men, hvor hun for en gangs skyld lader en del af handling...