Sunday, July 30, 2023

Gilles Marchand: Le soldat désaccordé

 Gilles Marchand: Le soldat désaccordé


En meget anderledes bog om 1. Verdenskrig set fra en desillusioneret soldats
side.

Vi får en gennemgående kærlighedshistoire fortalt af en soldat fra krigen. Han mistede en hånd, men blev brugt som chauffør. Vores veteran overlever ved at søge efter de savnede efter anmodning fra deres familier, og det er hans levebrød efter krigen. Hvad han egentlig ikke havde regnet med, var, at han ville vie mere end ti år af sit liv til historien om Émile Joplain.

Lucie og Émile er de unge elskende, der bliver skilt, da krigen bryder ud. Problemet er også, at hun er fra det daværende tyske Alsace. Men Émile vender aldrig tilbage til familiens hjem. Hvad blev der af ham? Hans mor, den rige enke Joplain, er overbevist om, at han ikke er død og vil hyre vores fortæller til at finde ham.

Fortælleren beretter også om hans år mellem de to krige, ham fra hvem krigen berøvede hans fremtid og kæreste. Denne blodige krig kommer konstant tilbage i hans liv, den slipper ham aldrig.

Hvordan transformerer man en krigshistorie til en fortælling gennemsyret af poesi og kombineret med en slags politiundersøgelse? Det er alt det magiske ved ordenes magt, som Gilles Marchand har. Og alligevel er krigen der, fremkaldt uden slør i al sin rædsel. Émile er digter og hans poesi gennemsyrer også værket frem til den overraskende slutning.

Sproget er opfindsomt, rigt og gennemarbejdet.  Det er en overraskende god bog, som jeg kun kan anbefale.

AUX FORGES DE VULCAIN (19/08/2022)

No comments:

Édouard Louis: Monique s'évade

 Édouard Louis: Monique s'évade Édouard Louis skriver endnu en bog om sin mor, der nu for anden gang har fået nok af en mand, der drikke...