Thursday, October 12, 2023

Neige Sino: Triste tigre

 Neige Sino: Triste tigre



En bog der allerede har vakt stor opsigt i Frankrig og selv om det faktisk ikke er en roman men måske nærmere et vidnesbyrd, personligt essay eller lign. optræder bogen på listen til Prix Goncourt.


 Neige Sino skriver om, at hun mellem 7 og 14 år jævnligt blev voldtaget af sin stedfar. Det er en blandet familie bestående af Neige og hendes to år yngre søster samt to børn som hendes mor har fået med hendes stedfar. De bor i Alperne i 90'erne og fører et noget marginalt bohemeliv. I 2000 indgiver Neige og hendes mor en anklage, og manden bliver efter en retssag idømt ni års fængsel.


 Nu mange år senere føler Neige Sino at hun må berette om, hvad der skete med hende. Uden patos, uden klage. Hun forsøger bogstaveligt talt at løsne det, hun kalder sin "lille bombe". Det handler ikke kun om den rystende historie, som teksten fortæller, hendes historie, et barn, der blev udsat for systematisk voldtægt af en voksen, der skulle have beskyttet hende, men om som hun siger i starten "For også for mig inderst inde er det mest interessante for mig, hvad der sker i bødlens hoved. Ofre er nemme, vi kan alle sætte os selv i deres sted."


 Hun har nu en mand, et barn og bor i Mexico, men selv om hun hele sin ungdom har forsøgt at glemme, flygte, påtage sig forskellige roller sidder voldtægten i hende og hun kan aldrig frigøre sig, da den altid ligger på lur i hendes tanker. Venner har overtalt hende til at skrive om det for at få det afsluttet, men adskillige gange i løbet af beretningen er hun ved at give op, for hvad nytter det?


 Og endelig indrømmer hun det, hun formår kun at nærme sig det, fra forskellige synsvinkler, på forskellige måder for at kunne lindre den enorme ensomhed, hvori denne voldtægt har indespærret hende.


 En voldtægt, der varede i årevis, som hun ikke har noget ansvar for, og monsteret, der begik den fik fem års fængsel, kom ud, giftede sig igen og fik fire børn igen. Hvordan kan sådan en mand stadig være ægtemand og far, som om intet var hændt, mens hans offer er dømt til at leve med sin sygdom, alene, resten af ​​livet?


 Hendes ukuelige famlen omkring de kløfter, der åbnede sig i hendes liv, og i hendes væsen ender med ikke blot et slående vidnesbyrd, men en tekst hjemsøgt af dæmoner, drømmesyn og mareridt, der fyldes med dybe spørgsmål, analyser og refleksioner, som bestemt gør den til en bemærkelsesværdig bog.


 Som bogens motto skriver hun: "Jeg ville tro det, jeg ville drømme om, at litteraturens rige ville byde mig velkommen som ethvert af de forældreløse børn, der finder tilflugt der, men selv gennem kunsten kan vi ikke gå sejrrigt ud af ondskaben. Litteraturen reddede mig ikke. Jeg er ikke frelst."




P.O.L. (17/08/2023)


No comments:

Édouard Louis: Monique s'évade

 Édouard Louis: Monique s'évade Édouard Louis skriver endnu en bog om sin mor, der nu for anden gang har fået nok af en mand, der drikke...