Thursday, October 19, 2023

Laure Murat: Proust, roman familial

 Laure Murat: Proust, roman familial


Denne bog er også blandt de sidste otte bud på årets Goncourt, og selv om titlen indeholder ordet roman, er det ikke hvad jeg vil kalde en roman. Det er snarere en skildring af tiden omkring Prousts tid, en skildring af en aristokratisk familie og livet på et slot (Château de Luynes) og en oprørsk datter, der via sin læsning af Proust frigør sig fra aristokratiet og dets tomme regler og livsform.

Laure Murat slår op med sin familie, vedkender sig at hun er lesbisk, hvilken chokerer familien, der måske nok kan acceptere det, men det må ikke siges højt. Laura Murat blev født i 1967, født pricesse Murat, og har en lang karriere som journalist, forfatter og forsker. Hun arbejder på et universitet i Los Angeles.  

Romanen er velskrevet og går ind for åbenhed, tolerance og frihed, men det hele er meget ujævnt. Vi veksler mellem interessante kapitler, hvor vi lærer at kende aristokratiets vaner og skikke, dets mangler og dets perversioner. Der er især hendes forhold til moderen og faderen der får os nærmere på hendes person, Proust og hans værk flettes ind i dette essay som den forfatter der vælter den aristokratiske verden med dens tomhed.

En roman, som mediterer over litteraturens frigørelseskraft, som også er en magt til trøst og forsoning med livet.

Ikke en bog jeg er særlig vild med, men er du fan af Proust og vil opleve nogle andre sider af ham og en beundrende læsning, så læs bogen.


ROBERT LAFFONT (24/08/2023)


No comments:

Sophie Tal Men: Les Coeurs silencieux

 Sophie Tal Men: Les Coeurs silencieux En meget velskrevet ny roman fra Sophie Tal Men, hvor hun for en gangs skyld lader en del af handling...