Thursday, December 14, 2023

Johanne Rigoulot: Une fille de province

 Johanne Rigoulot: Une fille de province


En ny bog fra Johanne Rigoulot der igen betager mig med den præcise måde at fortælle om personer og steder der har haft indflydelse på hendes tilværelse.

Chalon-sur-Saône, en fransk by som tusind andre. Det var her, Johanne Rigoulot voksede op og skabte sin tilgang til verden. Sara, den diskrete pige fra det nærliggende boligkvarter, er en af hendes barndomsveninder. De samme akryltrøjer på skolebilledet, den samme barnlige mildhed; to skæbner, der dog er hinandens modsætninger. For 30 år siden blev Saras liv vendt på hovedet. Sarah blev morder og begik senere selvmord, Johanne Rigoulot ønsker at forstå det.

Kort sagt er denne roman en form for dokumentarfilm. Forfatteren undersøger alle samfundets organer (uddannelse, sundhed, retsvæsen osv.) for at finde frem til omstændighederne ved denne unge kvindes død, og sammenligner nogle gange med sin egen historie, uden at profanere det intime eller forfalde til voyeurisme.

Denne tankevækkende bog udfordrer læseren til at bekræfte eller afkræfte visheder, som man har erhvervet sig over tid, og gør en dyd ud af at genskabe alvoren i begivenhederne, samtidig med at den stiller det indlysende spørgsmål: På hvilket tidspunkt svigtede samfundet som helhed?

Dernæst tager forfatteren fat på det ømtålelige spørgsmål om mental sundhed, de lidelser, der alt for hurtigt behandles med medicin, der nogle gange er modstridende og forårsager alvorlige psykologiske problemer.

Johanne Rigoulot forsøger med stor ømhed at forstå Sara, som har været så hårdt ramt af livet. Hvordan nåede Sara frem til denne eksistentielle blindgyde? Hvilke betingelser, hvilken social kontekst og hvilke skæbnesvangre begivenheder skabte det endelige scenarie?

Uden fordomme eller domme er dette en fin analyse af, hvad samfundet gør ved de mest sårbare, skrevet i en nøgtern, behagelig stil.

LES AVRILS (20/09/2023)




No comments:

Erika Nadège: Mon petit

 Erika Nadège: Mon petit For Érika Nadège er det at skrive et bolværk mod smerte og uretfærdighed. Det er en anden måde at interessere sig f...