Sunday, December 24, 2023

Jean Darot: L'homme semence

 Jean Darot: L'homme semence


Igen er kort roman af Jean Darot, der omhandler et overset forløb i Frankrigs historie: oprøret mod det andet kejserdømme og kampen for at bevare republikken. En kamp der specielt foregik i det sydøstlige Frankrig.

I 1852 var Violette Ailhaud i den giftefærdige alder, da hendes landsby i Basses-Alpes brutalt blev berøvet alle sine mænd af den undertrykkelse, der fulgte den republikanske opstand i december 1851. To år gik i total isolation. Kvinderne svor, at hvis der kom en mand, ville han være deres fælles ægtemand, så livet kunne fortsætte i hver kvindes livmoder. Men det er en meget isoleret egn og by og tiden går.

En dag hører kvinderne dog en anderledes lyd og kan se skyggen af en skikkelse langt borte ved flodens vadested. Kvinderne bliver klar over, at det er en mand. De standser arbejdet i marken og ser på hinanden for at huske deres løfte til hinanden.

Det bliver Violette der bliver den udvalgte, men hun må jo fortælle ham om deres aftale.

En dejlig lille historie på ca 60 sider, der fortæller om kvindernes kamp, sammenhold og evne til at få et samfund til at fungere selv uden mænd.

Meget oplysende efterord af historikeren Jean-Marie Guillon fra universitetet i Provence.



Passiflore 20/10/2023


No comments:

Erika Nadège: Mon petit

 Erika Nadège: Mon petit For Érika Nadège er det at skrive et bolværk mod smerte og uretfærdighed. Det er en anden måde at interessere sig f...