Sunday, December 31, 2023

Ann Scott: Les insolents

 Ann Scott: Les insolents


Alex, Margot og Jacques er uadskillelige. Men Alex, der komponerer filmmusik, har besluttet sig for at forlade Paris. Alex kan ikke længere holde Paris' overfladiskhed og travlhed ud, så hun lejer et hus for enden af Finistère, tæt på havet, uden nogen som helst faciliteter, hvor det er iskoldt om vinteren. Man skal køre ti kilometer for at købe noget, hvilket er meget svært, hvis man ikke har kørekort. Som 45-årig, der bor midt ude i ingenting, bliver hun nødt til at genopfinde sig selv. Uanset hvad der sker, realiserer hun endelig sin drøm om at bo et andet sted på egen hånd. 

Margot og Jacques fortsatte deres liv i Paris uden at besøge hende. Et par måneder efter, at hun er flyttet ind, begynder Covid-krisen og den første indespærring, der forstyrrer menneskelige relationer og isolerer folk. Hvordan vil disse tre karakterer udvikle deres forhold?

"Les insolents" er en roman om midtvejskrisen, kendt som en periode med dyb selvransagelse. De tre personer forsøger at finde ud af, hvad de vil med deres liv. Hver af dem er præget af ensomhed, hvad enten det er ensomhed forårsaget af de tragedier, de har oplevet alene, eller ensomhed forårsaget af at være midt i en menneskemængde. Indespærringen vil forstærke deres spørgsmål og gøre dem mere akutte.

I denne roman leverer Ann Scott en meget intim beretning. Hendes præcise skrivemåde og forbløffende skarpe karakterer fører os ind i en subtil refleksion over vores skuffede drømme, ensomhed og absurditeten i det moderne samfund.

Ann Scott har i høj grad gjort sig fortjent til Prix Renaudot med denne roman af sjælden elegance.

CALMANN-LÉVY (23/08/2023)


No comments:

Erika Nadège: Mon petit

 Erika Nadège: Mon petit For Érika Nadège er det at skrive et bolværk mod smerte og uretfærdighed. Det er en anden måde at interessere sig f...