Tuesday, December 12, 2023

Jean Darot: L'enfant don

 Jean Darot: L'enfant don


En kort roman (72 sider), der skildrer nogle forhold i Pyrenæerne fra begyndelsen af 1900-tallet og til den spanske borgerkrig. 

Vi er i en højtbelliggende dal i Pyrenæerne, hvis isolation har begrænset indflydelsen fra den kristne religion og patriarkatet. Det er historien om Seuvia, den ældstfødte kvinde og derfor leder af et familieslægtshus, der beslutter at undfange et barn som en gave til en anden kvinde, der ikke selv kan få et barn. Denne betænksomme gave lindrer parrets lidelser og skaber et nyt hjem.

På baggrund af den spanske borgerkrig introducerer denne historie os til et bjergsamfund, hvor kvinder nyder en særlig status: langt ud over deres rolle som mødre er de de essentielle og grundlæggende søjler i et samfund, der er rodfæstet i træer, sten og fortryllede legender.

Dette er historien om Seuvia, en kvinde, hvis skæbne er tæt forbundet med de forskellige former, kærligheden tager. Det er også historien om et fællesskab. Frit, uden kønshierarki, men styret af visse regler. 

En betagende og poetisk skildring af et lille samfund, der lever i sin egen verden, med et menneskesyn og en menneskeforståelse ud over det sædvanlige.

En sand lille perle!


ÉDITIONS PASSIFLORE (05/05/2023)



No comments:

Édouard Louis: Monique s'évade

 Édouard Louis: Monique s'évade Édouard Louis skriver endnu en bog om sin mor, der nu for anden gang har fået nok af en mand, der drikke...