Sunday, December 24, 2023

Vincent Josse: Le Bus 72

 Vincent Josse: Le Bus 72


En helt usædvanligt flot udgivelse, trykt på udsøgt papir, mange sider med farvebilleder og et lækkert omslag, men det bedste er indholdet.

Vincent Josse er journalist på Radio France. Hver dag tager han bus 72 i Paris, en rute, der fører ham forbi nogle af hovedstadens mest prestigefyldte monumenter og gader. Det er en rute, der giver ham tid til at observere passagererne og endda til at fotografere dem: "Gamle damer og herrer har en fremtrædende plads i det, der med årene ligner en rig serie på omkring hundrede billeder". Hans farvefotografier fortæller historien om et tidløst Paris, hvor tekstiler, tilbehør og hovedbeklædning udgør et særligt sociologisk univers.
Hvad tænker passagererne på i bus 72? Ti anerkendte forfattere genopfinder disse anonyme passagerers liv ved hjælp af Vincent Josses billeder og spiller på den fiktion, som passagerer i offentlige transportmidler fremkalder i vores fantasi.

Billederne blev taget fra 2010 og frem og blev først til et lille teaterstykke og endelig en bog med illustrationer, hvor Vincent Josse har fået ti kendte forfattere til at skrive om personer på billederne for at give dem et nyt liv og en fantasi omkring dem. Det er meget forskelligt hvad det bliver til, men vellykket er det med forfattere som Marie Darrieussecq, Vicent Delerm og Annie Ernaux for blot at nævne tre af de ti.

Billederne af stor kvalitet kan bestemt også få en til at digte videre om peroner som man tilfældigt krydser i en bus eller metro.

Fantastisk god udgivelse som jeg kun kan anbefale.



Le Bec En L'air Eds  15. september 2023


No comments:

Erika Nadège: Mon petit

 Erika Nadège: Mon petit For Érika Nadège er det at skrive et bolværk mod smerte og uretfærdighed. Det er en anden måde at interessere sig f...