Saturday, March 09, 2024

Marie Darrieussecq: Fabriquer une femme

 Marie Darrieussecq: Fabriquer une femme

Ny roman fra Marie Darrieussecq der på mange måder genoptager emner og temaer fra nye romaner Her vil hun skildre to piger, der er vokset op i en lille landsby, hvor den ene ikke rigtigt løsriver sig, mens den anden skaber sig et nyt liv.

De to teenageveninder træder ind i voksenlivet i 1980'erne i Baskerlandet, Bordeaux og derefter Paris. Rose studerede psykologi og forbliver tro mod sin første kærlighed, Christian, mens Solange har mange affærer, bliver gravid som 15-årig og forsøger at lancere sin skuespillerkarriere. To modsatrettede historier, der rejser spørgsmål om konstruktionen af kvinder i en maskulin verden.

Rose, der er programmeret af sin mor, skal stifte familie og arbejde i plejesektoren. Solanges mor er alene, deprimeret, forladt. Solange kæmper mod materiel, moralsk og følelsesmæssig nød. Hun tror, at hun kan redde sig selv, fra sin landsby til Bordeaux, fra Bordeaux til Paris, fra Paris til London, fra London til Los Angeles. Teatret giver hende mulighed for at skabe sig en figur, men den aggressive filmverden perverterer det billede.

Darrieussecqs stil er livlig, tempofyldt og spontan. Beskrivelsen af Solanges afgrunde, hendes behov for at eksistere mod alle odds, hendes fornægtelse og hendes frygt for AIDS er alle stærkt skrevet. De skræmmende scener fra fødslen er sider, der burde læses af personalet på fødeafdelingerne.

Der er mange perler i bogen omkring de unges liv i landsbyen og senere deres forskellige forsøg på løsrivelse. Forfatteren forsøger nogle gange at samle lidt op på temaerne, men det bliver lidt belærende.

Burde have skrevet mindre og strammet mere op på hvilke sider af de to unge piger der er de centrale. Faren for at miste tråden truer ofte.

P.O.L. (04/01/2024)





No comments:

Erika Nadège: Mon petit

 Erika Nadège: Mon petit For Érika Nadège er det at skrive et bolværk mod smerte og uretfærdighed. Det er en anden måde at interessere sig f...