Monday, March 25, 2024

Jean-Paul Dubois: L'origine des larmes

 Jean-Paul Dubois: L'origine des larmes


Den vidunderlige Tous les hommes n'habitent pas le monde de la même façon fik fortjent sin Goncourt i 2019, og nu er Jean-Paul Dubois aktuel med en roman af samme niveau. Den er lidt mere krævende at læse for den rummer så mange emner og viden og er skrevet med henvisninger til mange kulturformer og megen litteratur. Herlig læsning som kræver fordybelse.

Bogen handler om Paul, der har slået sin far ihjel. Men da han besluttede sig for at gøre det, var faderen Thomas Lanski allerede død... af naturlige årsager. Han kan således ikke dømmes for mord, selv om han har skudt ham i lighuset, men han dømmes til et års tvangsbehandling at opklare de omstændigheder, der fik ham til at begå dette fadermord, som han i virkeligheden ikke begik.

L'origine des larmes  er den historie, Paul fortæller sin psykiater: historien om en såret mand, der har et voldsomt had til sin far, som i hans øjne er skyldig i at hans mor og tvillingebror døde ved fødslen.

Handlingen udspiller sig i 2031. Efter en lang periode med tørke har det regnet uafbrudt i to år. Paul overtog sin plejemor Martas forretning, da hun døde. Han sælger topmoderne ligposer. Virksomheden, Stamentum, klarer sig ekstremt godt i disse urolige tider.

Denne bog er en stærk og, som altid hos forfatteren, sjov og desillusioneret refleksion over tårernes oprindelse. Der er meget vand og især regn, en masse snak om døden, men det egentlige emne er selvfølgelig et andet sted. Denne bog er en bog om virkeligheden, som den er nu og som den måske bliver. 

En mørk bog, en grum rejse med døden, der aldrig ophører med at ledsage Pauls ikke-liv; en lærd, intelligent bog med en poleret, men tilgængelig stil; en gribende og rørende bog, der fører Paul fra barnebarn af en FN-generalsekretær til samtalepartner for U.No, den kunstige intelligens, der er blevet hans eneste ven.

 Det er en rig bog som man ikke lige lægger fra sig. Bør læses!


EDITIONS DE L'OLIVIER (15/03/2024)


No comments:

Hervé Le Tellier: Le nom sur le mur

 Hervé Le Tellier: Le nom sur le mur Hervé Le Tellier slog sit navn fast med Goncourt-prisen L'Anomalie i 2020, en lidt dyster fremtids...