Monday, April 08, 2024

Julie Malye: La Louisiane

 Julie Malye: La Louisiane


En fantastisk bog på mange måder, både hvad angår indholdet og hvad angår det billede af en fransk koloni i starten af 1700-tallet som skildres i bogen på næsten 600 sider. Forfatteren fortæller,at det har taget hende 8 år at gøre værket færdigt. Imponerende!

Handlingen starter i  1720 i hospitalet, anstalten la Salpêtrière, hvor lederen Marguerite skal lave en liste over piger. Guvernøren i Louisiana har nemlig bedt om flere koner til kolonien: 90 kommende mødre, frugtbare, kompetente og diskrete. 

Det er en helt ukendt historie, Julie Malye vil fortælle os her, historien om snesevis af unge kvinder, der blev sendt fra Frankrig, og mere præcist fra Salpêtrière-hospitalet, forældreløse eller efterladte, i den fødedygtige alder, dvs. fra 12 eller 13 års alderen, for at kunne give afkom til de franske kolonister, der ankom til Louisiana i begyndelsen af det 18. århundrede.

Da pigerne efter tre måneder på skibet La Baleine går i land, har de ingen anelse om, hvor de skal overnatte, eller hvor hurtigt de ville blive forlovet. Selve beskrivelse af de meget unge pigers tur over Atlanten er i sig selv hele romanen værd. 

Vi følger i fodsporene på de kvinder, der blev sendt til Louisiana for at befolke den nye franske koloni. En korroman, hvor vi følger Geneviève, en englemager, Pétronille, en aristokrat, der er spærret inde af sine forældre, og Charlotte, et forældreløst barn, der er vokset op på Salpêtrière.

La Louisiane er en helt igennem feminin eventyrroman med dødsfald, fødsler og krige mod indianerstammer, men disse stærke kvinder gør modstand og skaber sig en plads i denne nye verden.

Denne historie er omhyggeligt skrevet og veldokumenteret, og den giver læseren et øjebliks oplevelse af forhold for 300 års siden.

En roman/skildring af for mig helt ukendte sider af Frankrigs kolonisering af det sydlige USA. Det er en grusom historie, men det er også historien om nogle kvinder der tør stå imod og tage kontakt til en ny natur, nye folkeslag og som tør mere end man troede.

En absolut fantastisk roman som kun kan anbefales.


STOCK (03/01/2024)





No comments:

Erika Nadège: Mon petit

 Erika Nadège: Mon petit For Érika Nadège er det at skrive et bolværk mod smerte og uretfærdighed. Det er en anden måde at interessere sig f...