Sunday, April 28, 2024

Erika Nadège: Mon petit

 Erika Nadège: Mon petit


For Érika Nadège er det at skrive et bolværk mod smerte og uretfærdighed. Det er en anden måde at interessere sig for dem, der ligger på knæ, og som hun bekymrer sig om i sit daglige arbejde som specialpædagog. Det er hendes måde at afvise at man blot lader stå til og ikke engagerer sig for andre.

Mon Petit er hendes første roman.

Det er en herlig og barsk selvbiografisk bog, der skildrer en opvækst i Belleville-kvarteret i 90'erne. Fortælleren Naëlle søger som 45-årig tilbage til sin bedstemors gade i Belleville, og det sætter gang i hendes erindringer om en meget omtumlet barndom. 

Hendes mor Jeanne, der har fået fem børn med forskellige mænd, er sygeplejerske. Hun er frisindet, ofte ubekymret, fattig og betaler ikke sine regninger, så de må klare sig uden el i en lille lejlighed ved Porte de Montreuil. Ofte har de heller ikke noget at spise.

Når Jeanne på grund af sine vagter eller andet presserende ikke kan tage sig af børnene, bliver de sendt til bedstemoderen i Belleville. Hun tager sig af dem og forsøger at lære dem nogle basale ting, som moderen ikke bekymrer sig om. Selv om hendes bedstemor lever beskedent, gør hun sit bedste for at lære dem gode manerer.

Naëlle vokser op, stiller spørgsmål, der forbliver ubesvarede, møder mænd, der aldrig er helt rigtige, forelsker sig i Gustave, hans grønne øjne og hans nye Nike-sko, og bliver mor til tvillinger som 19-årig, men dramaet ser ud til at vente på sin tid ...

Mon Petit er en chokerende og menneskelig debutroman, som tager os med gennem Bellevilles gader i de hektiske fodspor på en ung pige, der er fast besluttet på at leve tidligere end alle andre. Vi følger hende i sorg og glæde, men Naëlle bliver efterhånden klar over, at ikke alt er uden problemer.

En virkelig velskrevet førsteroman, der tager os helt ind i en fattig familie der må kæmpe hårdt for at klare sig. Heldigvis mister de ikke lysten til at stå imod og skabe deres egen tilværelse.


LIVRES AGITES (24/08/2023)





No comments:

Édouard Louis: Monique s'évade

 Édouard Louis: Monique s'évade Édouard Louis skriver endnu en bog om sin mor, der nu for anden gang har fået nok af en mand, der drikke...